Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

20. 05. 2023. 21:24 4

Sud u Hagu ne odustaje od poternice za Putinom

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je da će ostati nepokolebljiv u poternici za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ocenivši neprihvatljivom meru ruskih vlasti da protiv tužioca tog suda izdaju poternicu.

- Sud smatra tu meru neprihvatljivom i ostaće nepokolobljev u izvršavanju svog pravnog mandata da odgovaraju oni koji su okrivljeni za najteže zločine - naveo je u saopštenju sud sa sedištem u Hagu.

MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina, optuženog za ratni zločin zbog "ilegalne deportacije" nekoliko hiljada ukrajinske dece od invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Sud je dodao da je "svestan i duboko zabrinut zbog neopravdanih i neprikladnih mera prinude koje su ruske vlasti preduzele protiv zvaničnika MKS-a".

Sud je pozvao svoje 123 države članice da "udvostruče svoje napore da zaštite MKS, njegove zvaničnike i osoblje i da osiguraju nastavak ispunjavanja njenog nezavisnog mandata".

Britanski generalni tužilac Karim Kan, koji je izdao poternicu za Putinom, stavljen je na rusku poternicu, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U toj poternici Kan je opisan kao čovek rođen 30. marta 1970. u Edinburgu, u Škotskoj, ali se ne precizira šta je počinio da bi bio na poternici.

Rusija, koja nije članica MKS i ne priznaje nalog za hapšenje Putina, smatra tu poternicu kao "nezakonitu". Rusija je najavila i otvaranje krivične istrage protiv tužioca i trojice sudija MKS.

Ukrajinske vlasti su ranije saopštile da je više od 16.000 ukrajinske dece deportovano u Rusiju od početka invazije na Moskvu u februaru 2022. godine, od kojih se veruje da su mnoga smeštena u institucije i hraniteljske domove.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati