Svet

[ Izvor: Euronews ]

23. 04. 2023. 11:04 2

Ko najviše profitira od rasta cena hrane?

U poslednjih nekoliko godina, u svetu je porastao broj milijardera koji zarađuju na hrani.

Kompanije koje se bave hranom zaradile su od krize troškova života, koja je pratila teška vremena izazvana koronavirusom. Međutim, dok su takve energetske kompanije u svojoj branši globalno poznate, imena biznisa koji vuku konce u industriji hrane manje su poznata i samim tim manje podložna nadzoru.

- Imate veliki broj korporacija koje sve više rastu, i sve su moćnije. Uz to dobijaju i sve veću kontrolu nad različitim aspektima sistema hrane i dosta profitiraju. Tokom krize sa troškovima života, gde se mnogi bore da priušte grejanje i hranu, oni prave ogromna bogatstva i to rade na isti način kao i energetske korporacije. Suštinski, monopolizuju osnovnu stvar koja nam je svima potrebna - rekao je Nik Derden, direktor NVO "Globalna pravda sada", prenosi Euronews.

U poslednjem izveštaju o ovom problemu, istraživači iz ETC nazvali su najveće igrače u industriji hrane i poljoprivrede "baronima hrane", što je titula koja ukazuje na moć koju ove korporacije imaju u okviru industrija.
Ovi "baroni" postojali su dugo pre pandemije ili krize troškova života. To su kompanije koje su se ustoličile kroz decenije i sada kontrolišu velike delove sektora. Međutim, pandemija i kriza su igrale veliku ulogu u povećavanju važnosti i broja ovih kompanija.

Prema nedavnom izveštaju "Oksfama", koji nosi naslov "Profitiranje od bola", bogatstvo ovih "milijardera hrane" naraslo je oko 45 odsto u poslednje dve godine, što znači da je na njihove profite dodato još oko 325 milijardi evra. Iste godine, 62 nova milijardera su stvorena, jer su kompanije povećale profite.

Isto kao i kod energetskih kompanija, "milijarderi hrane" uvećavali su svoje bogatstvo za milijardu dolara svaka dva dana, između 2020. i 2022. godine. Ovaj rast profita uglavnom su predvodili bilioni dolara koje su nacionalne vlade ubacivale u njihove ekonomije kako bi sprečile kolaps, što je imalo neželjeni efekat rasta cena ključnih stvari poput hrane.
Istraživači iz ETC-a pišu da su usred pandemije "baroni hrane maksimalno iskoristili sveobuhvatne krize kako bi još jače stisli svaku kariku u industrijskom lancu ishrane", kao i da su time podrivena "prava seljaka, malih zemljoposednika, ribara i stočara koji proizvode hranu za svoje zajednice i mnoge druge".

Koje kompanije nazivamo "baronima"?

ETC je identifikovao "samo četiri do šest" dominantnih firmi koje kontrolišu svaki aspekt prehrambene industrije, od poljoprivrednih mašina do farmaceutskih proizvoda za životinje.

Dve od njih je takođe istakao i "Oksfam" u svom izveštaju o milijarderima u hrani: dve "dinastije" - Kargil i Volmart.

Kargil je globalni prehrambeni gigant u vlasništvu 11. najbogatije porodice na svetu i jedna od najvećih svetskih privatnih kompanija, mada je ovo ime većini možda i nepoznato.

U 2017. godini, prema "Oksfamu", ova kompanija je bila jedna od četiri koje kontrolišu više od 70 odsto globalnog tržišta poljoprivrednih proizvoda. Fluktuacije u globalnoj ceni žitarica dovele su do toga da je Kargil povećao profit, a porodica Kargil je povećala svoje kolektivno bogatstvo za 65 odsto od 2020. godine, sa četiri člana koji su se pridružili Forbsovoj listi 500 najbogatijih ljudi na svetu.

Kargilov konkurent "Luj Drajfus", poljoprivredna trgovačka kuća, takođe je ostvario ogroman profit od problema sa tržištem žitarica.

Volmart, lanac supermarketa koji je sveprisutan u SAD, dobio je oko 15 milijardi dolara dividende u gotovini, pošto je roba koja se prodaje u njihovim prodavnicama poskupela, a plate zaposlenih uglavnom su ostale iste.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati