Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

20. 03. 2023. 23:33 7

Haos u Parizu: Policija koristila pendreke i suzavac

Nakon usvajanja kontroverznog plana penzione reforme, u Parizu su građani izašli na ulice, a prema video snimcima, došlo je i do sukoba s policijom, koja je upotrebila pendreke i suzavac. Agencija Anadolija javlja da je najmanje 70 ljudi uhapšeno.

Stranke koje su protiv plana podnele su prošle nedelje dva predloga za izglasavanje nepoverenja nakon što su predsednik Emanuel Makron i premijerka Elisabet Born odlučili da iskoriste svoja ustavna ovlašćenja da plan reforme prođe bez glasanja u parlamentu.

Francuski poslanici odbacili su u ponedeljak predloge za izglasavanje nepoverenja Vladi, što je dovelo do usvajanja plana penzione reforme.

Odbijanje predloga znači da Vlada ostaje i da je nacrt zakona usvojen.

Na trgu Vauban u blizini zgrade parlamenta u Parizu, kako javlja reporter agencije Anadolija, demonstrantima su se pridružili parlamentarni poslanici koji su protiv reforme.

Demonstranti su nosili transparente protiv Vlade, predsednika Emanuela Makrona i plana penzione reforme.

Došlo je i do sukoba s policijom, koja je jurila demonstrante, udarala ih pendrecima i prskala suzavac.

Reporter Anadolije sa javlja da su demonstranti napustili trg Vauban i krenuli prema obližnjim naseljima, gde su neki zapalili kontejnere i smeće.

Inače, reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju. Plan je izazvao bes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati