Svet

[ Izvor: Vijesti.me ]

16. 01. 2023. 15:17 0

Predsednički izbori u CG raspisani za 19. mart

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović raspisala je predsedničke izbore za 19. mart, objavljeno je na sajtu Skupštine.

Predsednica Skupštine je saglasno Ustavu i Zakonu o izboru predsednika Crne Gore ovlašćena da predsedničke izbore raspiše najkasnije 120 dana pre isteka mandata predsednika Crne Gore, pišu Vijesti.

- Imajući u vidu da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora za predsednika Crne Gore ne može proteći manje od 60 dana, niti više od 90 dana, a vodeći računa da su u aprilu 2023. godine veliki verski praznici, sve tri najbrojnije konfesije u Crnoj Gori, smatrano je da je najprimerenije i najadekvatnije da termin za održavanje izbora bude 19. mart 2023. godine - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se objašnjava da je 9. aprila Uskrs pripadnika katoličke veroispovesti, a 16. aprila je Uskrs pripadnika pravoslavne veroispovesti, dok je 21, 22. i 23. aprila ramazanski Bajram. Sva tri verska praznika padaju u nedelju, a to je zakonom propisani dan za održavanje izbora.

- Takođe, imajući u vidu mogućnost da nijedan od potencijalnih kandidata na izborima za predsednika ne pobedi u prvom krugu, odnosno ne dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali, bilo je neophodno voditi računa o činjenici da se drugi krug izbora održava nakon 14 dana, što opet ne bi bilo primereno da pada u vreme verskih praznika, pa je iz tog razloga određen 19. mart, kako bi se u tom slučaju drugi krug izbora održao 2. aprila 2023. godine.

Zakazivanje izbora posle 23. aprila bi prekoračilo rok od najviše 90 dana od dana raspisivanja, kako propisuje Zakon o izboru predsednika Crne Gore.

- Imajući u vidu sve navedeno, smatrano je da je najadekvatniji termin održavanja izbora 19. mart 2023. godine, poštujući zakonske rokove, a vodeći računa o drugim okolnostima i uvažavanju verskih osećanja i obaveza građana Crne Gore.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati