Zdravlje
04. 07. 2025. 09:00 0
Stručnjaci upozoravaju! Oprezno sa jajima po vrućinama: "Čuvajte ih na ovoj temperaturi da se ne otrujete"
Čuvanje jaja na pravoj temperaturi po paklenim vrućinama ključno je kako biste izbegli bolesti i osigurali da su bezbedna za jelo.
Stručnjaci su istakli da bi se osnovne namirnice trebalo čuvati u frižideru po visokim temperaturama.
"Generalno, sveža jaja se ne smeju ostavljati na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Na temperaturama iznad 32 Celzijusa to vreme se smanjuje na jedan sat", objasnili su iz internetskog servisa Chef's Resource.
Topla jaja možete staviti direktno u frižider, ali je bolje da ih što pre ohladite nego da ih ostavljate na sobnoj temperaturi duže vreme.
Idealna temperatura za čuvanje jaja
"Pokušavamo da smanjimo trovanje hranom, pa bi jaja trebalo držati u frižideru tokom vrućina. Pogotovo ako ih ne jedete odmah", rekla je nutricionistkinja Laura Southern za The Times.
Iz Britanske službe za informacije o jajima (British Egg Information Service) potvrdili su da jaja treba čuvati na temperaturi ispod 20 Celzijusa.
Na portalu Good Housekeeping objasnili su da se jaja u supermarketima ponekad drže na policama umesto u frižideru, a to je zato što su temperature u radnjama ispod 20 Celzijusa, pa hlađenje nije potrebno.
Bez obzira da li ste ljubitelj prženih jaja, poširanih ili kajgane, ova namirnica je neizostavan deo svake trpeze i mnogima omiljena za doručak ili čak ručak. Jaja tokom toplih letnjih dana treba čuvati u frižideru kako bi se sprečilo kvarenje i izbegle katastrofe poput salmonele ili loših mirisa, piše Express.
Komentari 0
ostavi komentar