Svet

[ Izvor: Mediji ]

13. 11. 2022. 21:08 2

Slovenija dobija prvu ženu predsednicu

Nezavisna kandidatkinja na predsedničkim izborima u Sloveniji Nataša Pirc Musar pobedila je u drugom krugu predsedničkih izbora. Kako prenosi "Delo", ona je osvojila 53,98 odsto glasova birača, dok je njen protivkandidat konzervativac Anže Logar dobio podršku 46,02 odsto glasača.

Pirc Musar, advokatica (54) specijalizovana za zaštitu ličnih podataka koja je zastupala i suprugu bivšeg američkog predsednika Melaniju Tramp, poznata je i kao zagovornica prava LGBT populacije. Ona je 15 godina radila pri Savetu Evrope kao stručnjak za ljudska prava. Za Pirc Musar, koja je dobila podršku birača vladajućih stranaka centra i levice, u prvom krugu izbora 23. oktobra glasalo je 26,85 izašlih birača. Logar, član desne Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše dobio je najviše glasova u prvom krugu izbora, 33,96 odsto, ali je pobedu odnela Pirc Musar.
Nakon što je kandidat vladajuće koalicije Milan Brglez zauzeo treće mesto u prvom krugu, premijer Golob je podržao Pirc Musar, navodeći da se ne sme dozvoliti ulazak kandidata SDS u predsedničku palatu jer bi to vratilo Sloveniju u „mračna vremena“ Janeza Janše. I Logar i Pirc Musar su formalno nezavisni kandidati, iako je bivši šef diplomatije dugogodišnji član Janšine stranke. Logar nije zvanično kandidat SDS jer bi u tom slučaju imao znatno manje šanse da pridobije podršku birača sa centra.

Iako je u Janšinoj vladi bio ministar spoljnih poslova (2020-2022), 46-godišnji Logar je u kampanji nastojao da se distancira od svog partijskog šefa i da prikaže sebe kao umerenog političara, izbegavajući oštru retoriku svojstvenu bivšem premijeru. U izbornom štabu Nataše Pirc Musar u toku je veliko slavlje. Na pitanje novinara N1 Slovenija da li su glasovi koje je dobila za nju ili protiv Anžeta Logara, kako su analitičari procenjivali poslednjih nedelja, Pirc Musar je odgovorila: „Izbori su proslava demokratije. Svi glasaju za. Ne želim glasove protiv. Zaista želim glasove za – za vrednosti koje branim“, dodala je ona.

Drugi krug predsedničkih izbora, sedmi u istoriji Slovenije, održan je nakon što nijedan od sedam kandidata u prvom krugu 23. oktobra nije dobio više od 50 odsto podrške, pa su se u drugi krug kvalifikovala dva kandidata sa najviše glasova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati