Svet

Direktno.rs

25. 09. 2022. 11:31 5

Sestrinska partija SNS tek treća u Austriji, vode socijaldemokrate

Prema najnovijim istraživanjima Lazarsfelda, Austrijska narodna partija (OVP) aktuelnog kancelara Karla Nehamera, čiji je član i bivši kancelar Sebastijan Kurc, pala je na tek treće mesto sa 20% podrške, iza ekstremnih desničara FPO koji imaju 23% a prve su socijaldemokrate SPO sa 28%. Liberali NEOS imaju 12% podrške, a Zeleni 11%.

Podsećanja radi, Austrijska narodna partija (OVP) je sestrinska partija Srpske napredne stranke (SNS), a obe su članice Evropske narodne partije (EPP), koja okuplja konzervativne stranke širom Evrope.

Sebastijan Kurc je do izbijanja njegovih velikih afera i ponošenja ostavki na mesto kancelara i šefa partije bio veliki prijatelj i javna podrška režimu u Beogradu u kome je često boravio. Posle svih Kurcovih skandala njegova partija se nalazi se u konstantnom padu što beleže sva istraživanja.

U okviru istog istraživanja, najviše Austrijanaca je reklo Pamelu Rendi Vagner predsednicu sovijaldemokrata (SPÖ) želi na mestu kancelara.

Inače, u Austriji živi oko 300.000 Srba, od kojih se oni sa pravom glasa tradicionalno opredeljuju između SPO (socijaldemokrate), OVP (narodnjaci) i FPO (ekstremni desničari).

Redovni izbori trebalo bi da se održe 2024. godine, ali Vlada je na klimavim nogama jer je moguće da Nehamer zbog nepopularnosti bude smenjen sa mesta predsednika stranke OVP, što bi verovatno značilo i pad Vlade jer je teško zamislivo da se izabere treći kancelar iz redova OVP bez izbora, a posle velikih afera Sebastijana Kurca.

U tom slučaju išlo bi se na vanredne parlamentarne izbore koji bi nakon duge pauze mogli da znače povratak socijaldemokrata na vlast.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati