Svet

Direktno.rs

21. 09. 2022. 09:35 24

Šta podrazumeva delimična ruska vojna mobilizacija?

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je u sredu delimičnu vojnu mobilizaciju.

Putin, koji se u sredu ujutru obratio naciji, rekao je na početku govora da Zapad "želi da uništi našu zemlju" i da je "reč o odbrani Rusije i teritorije Donbasa".

On je rekao da Rusija podržava tu populaciju i da nema pravo da je napusti.

Šta je delimična vojna mobilizacija?

Delimična vojna mobilizacija je termin koji se koristi praktično u celom svetu, ali se u nekim aspektima može razlikovati od zemlje do zemlje.

U slučaju Rusije, baš kako je rekao Putin, delimična vojna mobilizacija znači da će rezervisti biti pozvani u vojsku. I taj proces počinje odmah.

U Rusiji je vojna služba i dalje zvanično obavezna i traje 12 meseci. Obavezna je za sve muške stanovnike između 18 i 27 godina. Za izbegavanje služenja vojnog roka predviđena je kazna zatvora do dve godine. Međutim, postoje različiti načini da se legalno izbegne služenje vojnog roka.

Najava ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji usledila je nakon poteza donjeg doma moskovskog parlamenta, Državne dume, u utorak da izmeni zakon o vojnoj službi, pooštravajući kazne za kršenje vojne službe - kao što su dezertiranje i utaja, prenosi CNN.

Nacrt zakona predviđa kaznu zatvora do 15 godina za izbegavanje služenja ili kršenje službenog vojnog naređenja. Poslanici Državne dume i senatori pripremili su i izmene Krivičnog zakonika kojima se predlaže do pet godina zatvora za uništavanje ili neoprezno oštećenje naoružanja i vojne opreme tokom rata, prenela je državna novinska agencija RIA Novosti.

Iako Putinova najava u sredu ne predstavlja punu vojnu mobilizaciju, kao što su neki predvideli, ona označava značajan pomak u sukobu i daje Rusiji široka ovlašćenja da regrutuje svoje građane sa prethodnim vojnim iskustvom.

Po rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Rusija ima ogromne mobilizacione resurse, tokom delimične mobilizacije biće pozvano 300.000 rezervista.

Mobilizacija se odnosi na one sa prethodnim vojnim iskustvom. Ne pozivaju se ljudi koji služe obaveznu vojsku niti studenti. Pozvani će proći obuku pre nego što budu raspoređeni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati