Svet

[ Izvor: Mediji ]

04. 08. 2022. 15:16 0

Raste napetost oko Tajvana, Kina lansirala 11 raketa

Kina je danas lansirala 11 balističkih projektila Dongfeng u vode u blizini severne, južne i istočne obale Tajvana, tvrdi tajvansko ministarstvo obrane.

Lansiranja su organizovana u nekoliko talasa, s početkom nešto pre 14 sati po lokalnom vremenu i trajala su oko dva sata.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ovaj potez Kine ugrozio nacionalnu bezbednost ostrva i eskalirao napetosti u toj oblasti.

- Kinesko iracionalno ponašanje promeniće status kuo i narušiti regionalni mir i stabilnost, navelo je ministarstvo.

Kina je saopštila da sprobodi vojne vežbe oko Tajvana koje su usmerene na "blokadu, napad na ciljeve na moru, napade na ciljeve na kopnu i kontrolu vazdušnog prostora".

Situacija oko Tajvana dramatično se pogoršala posle posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu uprkos oštrim i brojnim upozorenjima Pekinga da će to izazvati dalekosežne posledice. Kina Tajvan smatra delom svoje teritorije.

U trenutku kada su rakete ispaljivane, tajvanska vojska izdala je saopštenje u kojem navodi da su snage u stanju pripravnosti i pomno prate kineske vežbe.

- Ministarstvo nacionalne obrane ističe da će se pridržavati načela pripreme za rat bez traženja rata, sa stavom da ne eskalira sukob i izaziva sporove, stoji u saopštenju.

Rakete pale u ekonomsku zonu Japana?

Pet balističkih projektila koje je kineska vojska lansirala tokom vežbi oko Tajvana palo je u četvrtak u ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ) Japana, rekao je ministar odbrane Nobuo Kiši.

Kiši je rekao da je japanska vlada uložila diplomatski protest Pekingu zbog incidenta. Ovo je inače prvi put da su kineske rakete prvi put pale u EEZ.

"Ovo je ozbiljno pitanje koje se tiče nacionalne bezbednosti naše zemlje i bezbednosti ljudi“, rekao je Kiš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati