Svet

Direktno.rs

30. 06. 2022. 11:39 1

Seksualno zlostavljanje u Rio Tintu!

Istraga australijskog rudarskog sektora otkrila je desetine šokantnih slučajeva seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja radnica u firmama u ovoj zemlji, uključujući BHP Group i Rio Tinto, piše "Bumberg".

Izveštaj vlade Zapadne Australije, koji je objavljen 23. juna, opisuje užasne incidente na radnim mestima, što je predstavljeno kao neuspeh industrije i vladinog nadzora. Među preporukama su bile isplate odšteta radnicima koji su postali žrtve šefova i kolega na projektima, prenosi "Insurance Journal".

- Bila sam šokirana i zgrožena veličinom i dubinom problema - rekla je u izveštaju Libi Metam, koja je vodila istragu.

- Čuti proživljena iskustva žrtava, ismevanje, napade i ciljana nasilja, razaranje i očaj koje su žrtve doživele, pretnje ili gubitak njihove egzistencije bilo je potresno i potpuno neoprostivo - kaže ona.

Pomenuta istraga zadire u mračke kutke firmi koje su pod sve većim pritiskom investitora, vlada i društva da se pozabave svojim uticajima na lokalne zajednice i širu okolinu.

BHP i Rio Tinto objavili su svoje upite nakon što su se pojavile optužbe žena u ovoj zapadnoaustralijskoj firmi koja godišnje ima prihod od 159 milijardi dolara, gde se takozvani "Fly In - Flay Out" radnici predoze na udaljena mesta po nekoliko nedelja.

Među optužbama za zlostavljanje u prijavi se nalaze:

- Žena koja se bavi problemom sigurnosti, a kojoj je njen nadređeni rekao da može da "ukloni problem" ako spava sa njim.

- Druga žena je bila bez svesti u svojoj sobi i probudila se razodevena, sa farmerkama koje su bile oko članaka.

- Treća je opisala kako je muškarac nekoliko puta silom spustio ruke niz njen gornji deo tela pred ostalm radnicima i "niko ništa nije uradio".

- Nakon što se požalila da kolege zbijaju šale seksualne konotacije na njen račun, jedna žena je rekla da je odgovor nadređenog bio da se "navikne na to".

- Seksualne lutke i igračke bile su smeštene u spavaćim prostorijama za žene; žene su bile žrtve uhođenja, neželjenih poruka i provokativnih zahteva za fotografisanjem.

Istraga je otkrila da je BHP Group zabeležila 91 prijavu seksualnog uznemiravanja ili napada u godini do 30. juna 2021, od kojih je 79 bilo potkrepljeno. Rio Tinto je od januara 2020. do avgusta 2021. godine primio 51 pritužbu od seksualnom uznemiravanju ili napadu.

- Rio Tinto će pomno proučiti preporuke u izveštaju - rekao je šef ove firme Sajmon Trot u izjavi poslatoj elektronskim putem.

- Hrabrost ljudi koji su se javili da ispričaju svoje priče bila je ključna u smislu bacanja svetla na ponašanja koja se moraju promeniti unutar naše firme i naše industrije - dodaje Trot.

Optužbe o zlostavljanju takođe su primljene na projektima kojima upravljaju "Woodside Petroleum", "Fortescue Metals Group" i "Chevron Corp", navodi se, između ostalog, u tekstu "Blumberga".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati