Svet

[ Izvor: Mediji ]

08. 04. 2022. 14:15 11

Portparol EU: Srbija da uvede sankcije Rusiji

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da Brisel očekuje od Srbije da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji ili uvede slične nacionalne mere, zbog ruske agresije na Ukrajinu i dodaje da će EU donositi važne odluke za Srbiju na osnovu privrženosti Beograda vrednostima i principima Unije.

- Razgovaramo sa Srbijom u okviru pristupnih pregovora, kao i kroz različite kontakte – od eksperata do najvišeg političkog nivoa. Proces je u toku, a naši partneri u Srbiji, kao i drugi, vrlo su svesni koliko je ovo pitanje važno za EU - kaže Stano.

Na redovnoj konferenciji Evropske komisije za medije u Briselu, Stano je potvrdio da je EU danas uvela peti paket sankcija protiv Rusije i da je Srbija, kao i svi drugi partneri EU, pozvana da se uskladi sa svakim paketom sankcija.

Radi se o "veoma važnom pitanju onemogućavanja vojne mašinerije Kremlja da nastavi sa brutalnom nelegalnom agresijom protiv Ukrajine", ocenio je Stano.

On podseća da su lideri EU sa samita u martu pozvali sve zemlje da se usklade sa EU sankcijama i to "posebno u slučaju kada je ugrožen međunarodni poredak zasnovan na pravilima".

- To očekujemo od zemalja koje žele članstvo u EU i tvrde da su zasnovane na istim principima i vrednostima kao EU - kaže Stano.

On podseća na pravila pristupnog procesa o "postepenom usklađivanju" zemalja kandidata sa celokupnim zakonodavstvom Unije, uključujući i spoljnu i bezbednosnu politiku, i navodi da se procene toga vrše kroz različite kontakte i izveštaje o tome "gde se zaostaje ili očekuje više napora".

- EU i zemlje članice će važne odluke za ove zemlje donositi na osnovu njihovih odluka, usklađivanja, i deklaracija o solidarnosti i opredeljenosti da se odbrane vrednosti i principi EU - zaključuje Stano.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati