Svet

[ Izvor: N1 ]

21. 01. 2022. 16:15 11

Ambasade SAD, Nemačke i Britanije: Ne finansiramo ekološke proteste

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Nemačke odbacile su u saopštenju navode vlasti da finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji. "Ove tvrdnje ne odražavaju naše partnerstvo sa Srbijom", ističu u saopštenju.

Kako piše u saopštenju, "od početka procesa demokratske tranzicije u Srbiji, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nemačka bile su među najvelikodušnijim i najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije, pruživši finansijsku pomoć ukupne vrednosti od preko tri milijarde evra".

- Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu. Značajna sredstva u okviru ove pomoći dodeljena su Vladi Srbije ili raspoređena u saradnji sa Vladom Srbije i njenim agencijama. Ovi ciljevi pružaju podršku proklamovanoj politici Srbije da napreduje u procesu pristupanja EU, kao i podršku pomirenju i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana - navode ambasade SAD, Nemačke i Velike Britanije i dodaju:

- Bezrezervno odbacujemo sve sugestije da naše države, ili organizacije preko kojih obezbeđujemo tehničku pomoć i podršku, finansiraju ili usmeravaju akcije naročito protiv Vlade Srbije ili bilo koje politike koju ona sprovodi, što uključuje i finansiranje protesta. To je štetna optužba i posebno teško razumljiva kada je reč o organizacijama koje godinama podržavaju i rade sa Vladom Srbije - i Skupštinom Srbije - na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija - navodi se u saopštenju.

Podsećamo, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nema reči kojima bi opisala licemerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije koje se bune protiv otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto i njihove proteste i istakla da su najveći finansijeri iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije. Ona je navela da je o tome razgovarala i sa nekoliko ambasadora i da im je tu istu poruku prenela.

Brnabić je ocenila da su se finansijeri iz inostranstva "sjatili" u Srbiju, ne samo da finansiraju ekološke organizacije, već i da učestvuju u njihovom direktnom osnivanju, radu, organizaciji i udruživanju, pa onda i finansiranju protesta.

Inflatorno zakucavanje

Zoran Živković [20.05.2022.]

Plaćate li redovno mesečne režije?

bacanje kladiva ili ritmička gimnastika?