Svet

Direktno.rs

04. 12. 2021. 17:28 7

Odjekuje do SAD: Vašington post o blokadi u Srbiji

Hiljade ljudi u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji blokiralo je glavne puteve i mostove protestujući protiv planiranog rudnika litijuma, uprkos upozorenjima policije i kampanji zastrašivanja koju su vlasti pokrenule protiv demonstranata, piše Vašington post.

Zvižducima i skandiranjem "Ustani! Ustanak!" demonstranti su zaustavili saobraćaj na glavnom autoputu koji prolazi kroz srpsku prestonicu. U Nišu je blokirana glavna ulica u centru grada, kao i most na Dunavu u Novom Sadu, naveo je čuveni američki list Vašington post.

Ovaj medij piše i o tuči do koje je došlo u Novom Sadu, kao i o incidentu u Beogradu kada su bačene baklje na demonstrante.

Uniformisana policija nije bila vidljiva tokom dvočasovnih protesta koje je Vašington post ocenio kao "najmasovnije demonstracije protiv populističke vlasti u Srbiji u poslednjih nekoliko godina".

U tekstu se navodi da je to bio drugi takav protest širom zemlje koji su organizovale ekološke grupe "usled sve većeg nezadovoljstva javnosti autokratskom vladavinom predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Ekološke grupe kritikovale su Vučićevu populističku vladu da se ne bori u dovoljnoj meri sa široko rasprostranjenim zagađenjem. Oni su posebno protiv dva zakona koja je usvojio parlament, a za koje tvrde da postavljaju temelje za iskopavanje litijuma u zapadnoj Srbiji, piše list.

U znak prkosa, Vučić je ignorisao proteste i otputovao na lokaciju na kojoj ​​kompanija Rio Tinto planira da počne iskopavanja. Iz njegove kancelarije su rekli da želi da razgovara sa meštanima o projektu, prenosi američki list.

- Naš cilj je da vodimo civilizovan razgovor, a ne pod pritiskom sa ulice - rekao je Vučić prorežimskoj televiziji Pink.

Vučić i drugi srpski zvaničnici osudili su proteste, navodeći da ih finansira Zapad da bi destabilizovali zemlju i doveli opoziciju na vlast.

Ministar odbrane Nebojša Stefanovića saopštio je da blokada mostova, autoputeva, saobraćajnica i paralisanje života u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji nije način za bilo kakvo izražavanje mišljenja, već je grubo kršenje prava najvećeg dela građana.

Mnogi demonstranti su se žalili da su policajci dolazili u njihove domove i upozoravali ih da bi mogli da se suoče sa pravnim posledicama i kaznama ako budu učestvovali na ekološkim skupovima. Aktivistkinja Danijela Vujošević iz Niša je rekla da je policija ujutru došla u njenu kuću da je upozori da su protesti "krivično delo".

Vašington post navodi i da je policija objavila broj telefona na koji građani mogu da prijave nasilje izazvano blokadom saobraćajnica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati