Svet

[ Izvor: Mediji ]

13. 01. 2021. 22:30 4

Predstavnički dom izglasao Trampov opoziv!

Predstavnički dom američkog Kongresa na sednici je usvojio član o opozivu protiv Donalda Trampa, koji predsednika tereti za podsticanje pobune u vezi sa nasilnim neredima na Kapitolu prošle nedelje.

Tramp je tako postao prvi predsednik u istoriji SAD koji je ikada dva puta bio opozvan.

Najmanje devet članova Republikanske stranke podržalo je opoziv Tramp. To su: Liz Čejni (Vajoming), Džon Katko (Njujork), Adam Kinzinger (Ilinois), Fred Apton (Mičigen), Džejmi Herera Botler (Vašington), Den Njuhaus (Vašington), Piter Majer (Mičigen), Tom Rajs (Južna Karolina) i Entoni Gonzales (Ohajo). Opoziv je uspešan ako ima podršku svih demokrata i najmanje pet republikanaca, odnosno ukupno 535 članova Predstavničkog doma.

U rezoluciji o opozivu je navedena samo jedna tačka optužbe, koja glasi "podsticanje na pobunu".

Zasedanje je počelo oko devet sati po lokalnom vremenu, a glasanje oko 26 sati, odnosno oko 22 po našem računanju vremena, sat vremena kasnije nego što je planirano. Odluku o početku debate o opozivu podržao je 221 poslanik, a protiv je bilo 203.

Suđenje u okviru procesa opoziva Trampa neće početi pre 19. januara, izjavio je lider republikanaca u Senatu američkog Kongresa Mič Mekonel. Njegov portparol potvrdio je da je početak suđenja nije planiran pre 19. januara, kada se sudijsko veće vraća sa odmora.

Lider demokratske većine u Predstavničkom domu SAD Steni Hojer odbacio je izjave republikanaca da će brzi opoziv podeliti zemlju, rekavši da postoje posledice za postupke. On je rekao da Trampovi postupci zahtevaju hitne i jasne poteze Kongresa.

Predmet će se zatim prebaciti na Senat, gde bi dve trećine senatora moralo da glasa da se Tramp osudi, kako bi bio uklonjen sa funkcije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati