Svet

[ Izvor: Beta ]

01. 12. 2020. 15:35 0

Krivokapić sutra predstavlja ministre i program nove vlade Crne Gore

Mandatar Zdravko Krivokapić predstaviće sutra u Skupštini Crne Gore kandidate za ministre i program nove vlade.

 

Najavljeno je da će sednica, zbog velikog interesovanja poslanika da učestvuju u raspravi, trajati najmanje dva, a najviše tri dana.

Vladu će činiti 12 ministara ili, kako ih je mandatar nazvao, "12 apostola", a trinaesti, potpredsednik, Vlade biće lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Mandatar Krivokapić je prvobitno najavio vladu od 12 eksperata, ali je predlogom da i Abazović bude ministar, prekršio taj princip. To je i priznao rekavši da je "imenovanje lidera GP URA bilo neprincipijelno, ali ne bismo ni govorili o vladi da nije bio Dritana Abazovića" jer od četiri glasa njegove URA zavisi izbor nove vlade.

 

Kandidati za ministre su većinom ideološki ili rodbinski bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), a rezerve prema novim ministrima su istakle sve stranke koje čine novu parlamentarnu većinu, ali su najavile da će za nju glasati jer imaju veći cilj - svrgavanje s vlasti Mila Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista.

Na udaru dela javnosti je posebno Vesna Bratić, kandidatkinja za ministarku objedinjenih ministarstava prosvete, nauke, kulture i sporta, jer je ranije izjavila da je "srpska nacionalistkinja" i "žena četnik", a da je hrvatski novinar Boris Dežulović "đubre ustaško".

Iznenađenje je kandidatura Olivere Injac za ministarku odbrane jer je ranije radila u Ministarstvu unutrašnjih poslova i predaje bezbednost na Univerzitetu koji je u suvlasništvu predsednika Đukanovića.

Mandatar Krivokapić je nedavno, predstavljajući buduće ministre, rekao da je jedino merilo bila njihova kompetentnost i da vladu ne sastavlja niko osim njega.

 

- Nijedan od kandidata nije moj prijatelj, niti rodjak. Zasigurno kad bi svako od nas pojedinačno sastavljao ovu vladu, sastavio bi je drugačije - rekao je Krivokapić.

U tekstu ekspozea koji je juče dostavio Skupštini, Krivokapić je naveo da je cilj njegovog kabineta da država bude "uređenija, složnija i bogatija" po isteku njegovog mandata, ali da to neće biti lak zadatak jer stanje koje zatiče može da se okarakteriše kao "državni udar".

On je dodao da je kriza u Crnoj Gori velika i da odlazeća vlast "sprovodi scenario spržene zemlje kako bi dodatno otežala posao" novoj vladi.

Krivokapića je za mandatara 8. oktobra predložio predsednik Crne Gore Milo Đukanović jer posle avgustovskih parlamentarnih izbora poslaničku većinu zajedno imaju tri koalicije: "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati