Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Svet

Željko Ivanović [ Izvor: Vijesti.me ]

23. 09. 2020. 09:00 13

DRUGI PIŠU Vijesti: Poslednji trzaj očajnika Vučića!

Sad je jasno da je ovih dana sve osmišljavano na Andrićevom vencu. Ali, Vučiću akcija sa marionetama iz Crne Gore ne može proći. Iako bi Đukanović bio srećan da dočeka ne samo nove izbore nego i da novu većinu napravi sa kvislinzima. Ne bi mu bio prvi put.

Istorija je, kažu, učiteljica života, ali predsednik Srbije ne mari ni za mnogo važnije stvari.

Ali, zadržimo se na politici - iako Hitler ništa nije uspeo preko Petena ili u NDH preko Pavelića, a u Beogradu sa Nedićem, iako Putin nije slomio Ukrajinu plaćenikom Janukovičem, iako Orban nije spasao novac i uticaj u Makedoniji uz pomoć svog piona Gruevskog - Vučić ipak nije odustao! Štaviše, njemu je tek osladilo.

Preko svojih višegodišnjih marioneta Mandića, Medojevića, Kneževića, koje je preuzeo od nekog Putinovog oficira FSB i prvaka Jedinstvene Rusije, već u produženom trajanju pokušava da uspostavi kontrolu nad Crnom Gorom i deli plijen sa starim frendom Đukanovićem. Ili da čak uzme sve za sebe. Megaloman je taj Vučić. Zato se potajno nadao da će 30. avgusta stvoritelj mu Milo pobediti, ali predsednik tronožac je držao oslonac i na ostalim dvema nogama - DF-u i Irineju. To znači - ko god pobedi, Vučić će ga izgrliti.

Šef i sponzor Milo je diktator koji je, prvi put u istoriji Crne Gore, otišao bez krvi. Sad se sprema za šumu. Kvislinški DF je najveći u Koaliciji za budućnost, ali je njen lider novi čovek, Zdravko Krivokapić, uz koga stoji uticajna MCP. Treća noga, najslabija, jeste Irinej koga u Srbiji niko ne zarezuje i koji je svoj mandat sveo na rukoljub sa predsednikom Vučićem. I German je bio bolji!

Još kad je nova trojka nametnula druge teme, potpisala Sporazum, pokazala da želi da miri Crnu Goru, Vučićev brat Andrej je napisao u svom tabloidu Alo kako je Amfilohijev premijer odustao od Kosova. A Andrejev brat po oružju Vučićević, u Informeru, da je sjahao Kurta da bi uzjahao Murta. Dakle, Milo je bio bolji! Sam Vučić je prilično nevoljno i nesrećno konstatovao da, eto, umesto u Beograd, novi trio, za razliku od marioneta Meda, Pipuna i Raja, planira posetu nekom drugom centru.

To zašto Vučić za devet godina vlasti nijednom nije zvanično posetio Crnu Goru, kvislinzi ne pitaju, a ni Šef Milo - jer se ne meša u pitanja gde nema dosta love. A kad smo već kod para, pre skoro dve godine u razgovoru s jednim prijateljem iz Crne Gore Vučić je na temu DF-a direktno rekao: “Samo ja znam koliko me to njihovo profesionalno srpstvo košta”!

Uostalom, šta ima da nam priča - on radi. Višemilionski iznosi evra, ne dinara, koji su ušli javno i tajno liderima DF-a, samo u poslednjih par godina, jasno o tome govore, a povrh svega činjenica da je Srpska kuća, gle čuda, plaćena novcem građana Srbije, završila na ime fizičkih lica iz vrha DF-a. Kakvi plaćenici.

Kao što sam pomenuo u nedavnoj kolumni, Vučić je u čitavoj konstrukciji prevideo ko su građani Crne Gore. Posebno oni koji se izjašnjavaju kao Srbi ili kao Crnogorci srpskog prezimena, a koji su u proteklih deceniju i po progona i segregacije shvatili da su od zastave i himne mnogo važniji demokratija, pravda i društvo jednakih šansi za sve. Vučić je dobro procenio svoj rejting ovde - zato nikad nije došao. Ali ne zato, kako su zapomagali Milovi plaćenici, da ne bi priznao nezavisnost i pozdravio crveni barjak! Ne, Vučić nije došao jer su mu službe na vrijeme dojavile da može doživeti fijasko i da ga može dočekati tek stotinjak Srba koje on navodno negde predstavlja. Znao je predsednik Srbije da ovo nije ni Kosovo ni Republika Srpska. Zato je odustao i čekao.

Dakle, Vučić se preigrao jer je poistovetio svoje marionete Mandića, Kneževića, Medojevića sa građanima. A običan narod nigde ne ceni kvislinge. Štaviše, prezire ih. Sećate se - na zidu Duždeve palate u Veneciji, među portretima svih zaslužnih vođa slavnog grada, ima jedno prazno polje - to je osramoćeni dužd koji je uhvaćen, u svoj zeman, u korupciji i izdaji. Nama će, ako Milo i Vučić ne pobede, trebati bar tri takva polja.

Vučiću, izvini, a sada nešto iskreno - 95 odsto građana Crne Gore misli o tebi isto što i tvom Šefu u stvoritelju koga smo 30. avgusta ispratili. Ti si za najveći deo nas sramota za Srbiju, bratsku i najbližu, ponizio si je Pinkom i Informerom, Prvom i Kurirom, poslugom intelektualnom i ministarskom, korumpiranim kumovima i partnerima - zamisli se, Vučiću, dok si na vreme. Ne trpi Srbija kao Crna Gora.

Sve to vide građani Srbije, ali ih držiš u tamnici, dok građani Crne Gore slobodno o tome pričaju. Oni o tebi misle isto što i o Đukanoviću: da si nezasiti, korumpirani, beskrupulozni, nezajažljivi autokrata i despot koji je od Srbije napravio privatnu državu. Milova kopija, dakle.

Zato ti ova akcija sa marionetama iz Crne Gore ne može proći. Iako bi Đukanović bio srećan da dočeka ne samo nove izbore nego i da novu većinu napravi sa kvislinzima. Ne bi mu bio prvi put. Sad je jasno da je na Andrićevom vencu sve osmišljavano ovih dana. Tamo su sastavljani tvitovi Medojevića, on ih je samo lijepio na svoj zid. A što Medojević škraba po Fejsbuku ili govori na Sejšelima, to Mandić stvarno misli. Što Knežević u primitivnom stilu saspe u lice izdajniku Amfilohiju, to je sastavljeno kod Irineja - Pipun samo otvara usta. Što Bulatović izračuna po Dontu, to Marović sa Andrejem i Milošem već ima nacrtano. I tako dalje, i tako dalje. Marioneta koliko hoćeš.

Ali, Vučić je i time pokazao da ne poznaje Crnu Goru. Nije ovo široka beogradska livada na kojoj možeš da se sakriješ u neku mišju rupu. Kako će marionete da žive sjutra u Crnoj Gori u komšiluku Darka Pajovića koji će raditi na kasi neke samopolsuge. Ali ko će onda udomiti Mandića, Medojevića i Kneževića, osim sam Vučić. Pa će tek tada početi da truća kako jedino on najbolje zna koliko ga skupo košta profesionalno srpstvo lidera DF-a.

Politika je ipak velika partija šaha. Sad slijede finalni i odlučujući potezi. Krivokapić je lider Koalicije za budućnost Crne Gore šta god mu marioneta od Mandića rekla, ali on to pod hitno mora da “pretvori i u brojeve”. Jer politika je jasna - nema političke snage bez liderstva nad jakom partijom. Zato već za par dana, čim se završi konstitutivna Skupština, Krivokapić treba da krene u obilazak čitave Crne Gore i da vidi šta birači i članstvo partija koje čine tu koaliciju misle o njegovoj politici i liderstvu. Kada osjeti i vidi da od običnih članova i simpatizera do odobrnika i poslanika, malo ko može više da vidi Đukanovićev i Vučićev trijumvirat Mandić, Medojević, Knežević, shvatiće da uživa ogromnu podršku i da je formiranje nove političke partije izraz apsolutno većinske želje glasača te koalicije. Tada će, s druge strane, i Vučićeve marionete iz DF-a moći da se “prebroje” i zaključe da li je njihov lider Vučić (Đukanović), ili Krivokapić. Lider Koalicije za budućnost CG bi tada imao mnogo manje problema sa pravljenjem većine, jer bi prvaci manjinskih stranaka, ako nisu korumpirani, trkom ušli u novu vladi i bili dio nove vlasti. Jer je kod njih najveći otpor, kao svih ranijih decenija, stvarala služba Mandića, Medojevića i Kneževića prvo kod Željeznjaka, a onda kod Vučića.

U svakom slučaju, u Crnoj Gori slijede zanimljivi politički dani. Dešava se ono što se i očekivalo. Poslednji Vučićev trzaj da zagospodari Crnom Gorom definitivno je na izdisaju. Njegove tri marionete su nesposobne da vode zemljoradničku zadrugu, a kamoli Montenegro.

S druge strane, tri demokratska lidera mogu sve da zakomplikuju ako ne budu na visini zadatka što vodi novim izborima za Mila i Vučića. Ali ako budu mudri eto velikog benefita za demokratiju i u Crnoj Gori ali i regionu - Đukanović je već izgubio, ovim gubi i Vučić, a kvislinška epizoda, kojih je puna istorija Crne Gore, se nakon ovog iskustva relativno dugo ne bi mogla ponoviti. Na potezu su Krivokapić, Abazović i Bečić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Vaše pravo da...

Zoran Živković [16.06.2021.]


Video dana

Rokenrol nema granice

Anketa

Koje voće/povrće je najbolje za vrele dane?

Rezultati