Svet

[ Izvor: Beta ]

11. 08. 2020. 16:22 0

Nove tenzije između Berlina i Vašingtona zbog Severnog toka

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas preneo je državnom sekretaru SAD Majku Pompeu izraze "negodovanja" zbog američke pretnje sankcijama u vezi sa gasovodom Severni tok 2.

Taj nemačko-ruski projekat koji ruski gas po dnu Baltika treba da dovede u Nemačku, dugo je trn u oku SAD i izvor tenzija sa Berlinom.

Najnoviji povod je pismo trojice republikanskih senatora koji su zapretili sankcijama rukovodstvu i akcionarima teretne i trajektne luke u gradu Zasnic, na baltičkom ostrvu Rigenu, u Zapadnoj Pomeraniji, prenela je agencija DPA.

Mas je, po sopstvenim rečima, u telefonskom razgovoru sa Pompeom izrazio čuđenje zbog pisma senatora, stranačkih kolega predsednika Donalda Trampa.

Senatori Ted Kruz, Tom Koton i Ted Džonson su u prošlonedeljnom pismu operatorima luke zapretili zabranom ulaska u SAD i zamrzavanjem imovine na američkom tlu.

Senatori su poručili da se "rukovodstvo, upravni odbor, zvaničnici, akcionari i zaposleni suočavaju sa drastičnim pravnim i ekonomskim sankcijama" ako ne prestanu da daju robu i pružaju usluge i podršku projektu Severni tok 2.

Taj projekat su okarakterisali kao "tešku pretnju po energetsku bezbednost Evrope i američke nacionalne inrerese", prenela je agencija AP.

Pismo senatora izazvalo je osudu svih nemačkih partija.

- Spomenuo sam ga (pismo) u razgovoru sa (državnim sekretarom) Majkom Pompeom i izrazio iznenađenje i negodovanje - rekao je Mas u ponedeljak uveče novinarima.

Tramp već godinama kritikuje gasovod između Nemačke i Rusije.

On je optužio Nemačku da dopušta da je drugi vojno štite od Rusije, a da istovremeno Moskvi omogućava da ubire ogromne prihode od izvoza prirodnog gasa.

Mnogi, međutim, tvrde da su Trampovi planovi da spreči izgradnju Severnog toka 2 motivisani isključivo željom da Evropljanima, pre svega Nemcima, prodaje više američkog tečnog prirodnog gasa (LNG).

Američki predsednik uveo je krajem 2019. godine prve sankcije protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda. Sankcije su se u prvom redu odnosile na švajcarsku kompaniju, vlasnicu brodova za polaganje cevi po dnu mora, a sada su prvi put na meti mogućih sankcija i nemačka preduzeća.

Tramp je tada odobrio i sankcije protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda Turski tok, kojim se gas iz Rusije preko Crnog mora doprema u Tursku.

Ali dok su te sankcije uglavnom uperene protiv preduzeća angažovanih na izgradnji gasovoda, američki senatori usvojili su akt koji predviđa mnogo sveobuhvatnije i oštrije mere.

Majk Pompeo je nedavno izložio detalje tog akta koji predvidja zabranu pristupa američkom finansijskom sistemu, a nemačke kompanije mogle bi da budu kažnjene i zbog najmanjih investicija u projekat gasovoda.

Gasovod Severni tok 2 je pandan postojećem gasovodu Severni tok, između ruskog Viborga i nemačkog Grajfsvalda, koji radi od 2011. godine. Novi gasovod, vrednosti 10 milijardi evra, udvostručiće količine sibirskog gasa koji stiže u Evropu. Projektu se protive i Poljska i Ukrajina, pošto zaobilazi njihovu teritoriju.

Luka Zasnic ima ključnu ulogu u izgradnji Severnog toka 2, čije će dve cevi biti ukupno dugačke 2.406 kilometara. Graditeljima je ostalo da polože samo još 150 kilometara čeličnih cevi, a one su uskladištene upravo u Luci Zasnic. U toj luci usidren je i ruski brod za postavljanje cevi "Akademik Čerski" koji, zajedno s ruskim brodom "Fortuna", treba da završi radove.

Zasnic je, uz to, u izbornoj jedinci nemačke kancelarke Angele Merkel, pa mnogi potez Vašingtona vide i kao rukavicu bačenu kancelarki u lice.

Američki državni sekretar Majk Pompeo danas je započeo petodnevnu turneju po Srednjoj i Istočnoj Evropi, u okviru koje će posetiti Češku, Austriju, Poljsku i Sloveniju, ali ne i Nemačku, a Hajko Mas putuje u jednodnevnu posetu Rusiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati