Svet

[ Izvor: Beta ]

25. 03. 2020. 16:38 0

Oko 300 Zagrepčana u privremenom smeštaju posle potresa

U studentskom domu u Zagrebu privremeni smeštaj potražilo je 45 porodica, odnosno građana kojima su domovi teško oštećeni u nedelju u zemljotresu u glavnom gradu Hrvatske, objavile su danas gradske vlasti.

Jak zemljotres koji je pogodio zagrebačko područje oštetio je brojne zgrade i kuće u centru grada, ali i u Markuševcu gde je bio epicentar potresa. Onima čiji domovi nisu sigurni za život, ponudjen je smeštaj u studentskom domu, a brojni gradjani našli su smeštaj kod rodbine ili prijatelja.

Šef gradske kancelarije za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je danas novinarima da su do srede primili više od 20.000 prijava oštećenja na objektima, a da su timovi obišli više od 1400 objekata. On je rekao da je na terenu 80 specijalističkih timova i 170 inženjera koji svakodnevno obilaze objekte.



Krizni štab civilne zaštite saopštio je da je medjunarodnu pomoć koju je Hrvatska posle nedeljnog potresa u Zagrebu zatražila od Mehanizma civilne zaštite EU dosad ponudila Slovenija, Italija, Madjarska, Austrija, Crna Gora, Litvanija i Francuska. U Zagrebu i na zagrebačkom području i dalje traje serija podrhtavanja tla posle jakog potresa u nedelju.

Zemljotres jačine 5,3 pogodio je Zagreb u nedelju u 6.23, a nedugo posle toga još jedan jačine 5,0, a zatim i niz slabijih. Prema poslednjim podacima Seizmološkog zavoda Hrvatske, od nedelje je zabeleženo više od 70 slabijih zemljotresa.

U potresu je poginula 15-godišnja devojčica, a povredjeno je 27 osoba, od kojih 17 teže.

Najviše je stradao strogi centra grada i područje Markuševca, gde je i bio epicentar potresa. Oštećene su brojne stambene zgrade, kuće, bolnice, škole, muzeji, ali i automobili na koje su padali delovi fasada i krovova. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati