Svet

Direktno.rs [ Izvor: Vijesti ]

27. 02. 2020. 21:44 0

Vernici ponovo u litijama, mitropolit Onufrije u Podgorici

Mitropolit kijevski i sve Ukrajine g. Onufrije doputovao je večeras u posetu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. Pred podgoričkim Sabornim hramom Hristovog Vaskrsenja dočekali su ga sveštenstvo, monaštvo i vernici u još jednoj litiji protesta protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti koji je doneo crnogorski režim. Litije su održane u Podgorici, Žabljaku, Beranama, Mojkovcu, Plužinama, Andrijevici, Bijelom Polju, Nikšiću, Plužinama, Herceg Novom, Baru…

Nakon doksologije i molebana Presvetoj Bogorodici, Mitropolit kijevski i sve Ukrajine g. Onufrije i Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije krenuli su ispred sabornog hrama pred nekoliko desetina hiljada vernika koji učestvuju u večerašnjoj litiji podgoričkim ulicama.

Više desetina hiljada vernika u Podgorici dočekali su večeras mitropolita Onfurija, a kada je stupio ispred hrama, kroz Podgoricu je odjeknuo aplauz.

Mitropolit Onufrije doputovao je iz Amana u pratnji mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija kako bi podržao vernike u Crnoj Gori u borbi protiv zakona o slobodi veroispovesti.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je nakon litije, ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja da je mitropolit iz Ukrajine donio blagoslov Svetog Vladimira, duhovnog oca svih slovenskih naroda, koji je 988. krstio ruski narod u Dnjepru.

Amfilohije je rekao da je najljepši narod koji se pojavljuje narod u Crnoj Gori, koji u miru, ljubavi i slozi obnavlja dušu Crne Gore.

- Ono što izraste na stradanju i raspeću je vječno i neprolazno - kazao je Amfilohije. On je istakao da stiče utisak da iz "zvaničnih televizija" još nisu došli da snime litiju koja utemeljuje budućnost Crne Gore.

Sveštenik Nikola Pejović je kazao da nije slučjano da je litiju predvodio mitropolit Onufrije, jer "najbrojnije litije budu u Kijevu, gdje se okupi 300.000 ljudi".

On će u subotu služiti Svetu arhijerejsku Liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. 

Pridružiće mu se još četvorica Episkopa iz mnogostradalne Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

Nakon Liturgije Mitropolit Onufrije će ulicama Podgorice predvoditi tradicionalnu Svetosimeonivsku Litiju zajedno sa Mitropolitom Amfilohijem i članovima Episkopskog saveta Crne Gore.

U više crnogorskih gradova i večeras su bile održane litije i molebani.

Litiju u Mojkovcu predvodio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Nakon molebana u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru litiju je predvodio protojerej Predrag Šćepanović.

U Pljevljima je u molitvenoj litiji, nakon molebana u Crkvi Svete Petke, učestvovao iguman manastira Sopoćani arhimandrit Teoktist.

Berance je u litiji predvodio jeromonah Ilarion, iguman manastira Draganac. Ilarion je, između ostalog kazao da je pobeda, na neki način, već izvojevana.

- Ovo vaše brojno prisustvo, ovo dostojanstvo i lepota Crkve Božije već je pobeda. Molim vas da istrajete u odbrani svetinja na ovakav način, sa dostojanstvom, molitvom, ljubavlju i pozivom ljudima da se promene i pokaju. Ove svetinje pozivaju sve ljude dobre volje da nam se priključe jer je ova pobeda dobra za sve. Kako je Crkva gradila državu Crnu Goru, tako Crkva Božija hrani naš narod onim oltarom sa kojeg crpimo životvorne sile koje blagosiljaju naš narod. Sa tog Oltara izliva se preobilno čak i van granica Crkve blagodat Božija. Zato svedočite ono što je svedočio i sam Gospod Isus Hristos, praštajte i pokajte se. Svi treba da se ispravljamo, da budemo bolji i spremni da svakoga brata, koji se iskreno kaje za svoje promašaje, primimo ne bi li ova litija bila sve veća a konačna pobjeda izvojevana - kazao je Ilarion.

Bjelopoljci su večeras učestvovali u krsnom hodu od crkve Svetih apostola Petra i Pavla do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu. Velikom broju sabranih vjernika besedom se obratio protojerej Nikola Skopljak koji je kazao da je, kao sveštenik, ponosan na sve sabrane na ovoj litiji jer pokazuju ljubav, dobrotu i čestitost Božiju, hodajući mirno i dostojanstveno ulicama, onako kako dolikuje pravoslavnim hrišćanima i osvećujući ulice naših gradova.

I Molebanom u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću i litijom centralnim gradskim ulicama u Nikšiću je iskazan protest protiv Zakona o slobodi veroispovijesti.

Jerođakon Roman iz manastira Ostrog u besjedi na Trgu slobode uporedio je nekadašnju ulicu bola i ”stradanje Isusa Hrista u Jerusalimu sa crnogorskim ulicama kuda prolaze litije i stradanje Crkve”.

- Svi smo tu jednom dušom i srcem sabrani oko imena Gospodnjeg i Časnog krsta njegovog. Branimo ono što nas brani, a to su svetinje koje su ambasade nebeskoga carstva u Crnoj Gori i luče koje sijaju - rekao je Roman.

Na Žabljaku su nakon molebana u crkvi Svetog Preobraženja vernici Srpske pravoslavne crkve organizovale su litiju u znak protesta zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti.

Oni su se kretali glavnim ulicama do autobuske stanice i nazad. Ispred njih se kretao automobil sa ozvučenjem iz koga je puštana crkvena muzika što su pratili učesnici protesta. Na repertoaru su bile i druge pesme.

Kao i prilikom prethodnih, okupljanje je proteklo bez incidenata. Policija je obezbeđivala njihovo kretanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati