Svet

[ Izvor: Klix.ba ]

20. 11. 2019. 17:27 1

STRAVIČNE FOTOGRAFIJE Deca vezana za radijator u jednoj ustanovi u BiH

Stravične fotografije maloletnika zbrinutih u Zavodu za zbrinjavanje dece obolele u razvoju koji se nalazi u mestu Pazarić, u okolini Sarajev,a potresle su BiH i region. Kako prenose mediji iz BiH, poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Sabina Ćudić iznela je šokantne detalje o tretmanu štićenika ove ustanove.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, a mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

- Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom. U zavodu ima 149 uposlenih, od čega je 27 ekonomista, a 47 bolesne dece. Noću je angažovana jedna negovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Deca često sama pružaju ruke da im ih vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga deca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma - kazala je Ćudić.

Ona je napomenula da zahteva hitnu smenu članova i članica UO i NO. 

- Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtev za hitnu smenu članova i članica UO i NO, koji su ostali iz prošlog saziva, te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Zastupničkog doma PFBiH usled nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da Parlament i javnost upoznam o dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Deo dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj deci - kazala je Ćudić.

Najavila je da će u proceduru uputiti usvajanje sledećih zaključaka: hitno zaustavljanje zlostavljanja dece i svih štićenika Zavoda, izrada kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rešenja.

- Tražimo da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje lekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne lekarske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izveštaj o sprovedenim merama - rekla je Ćudić.

Nakon što je poslanica Naše stranke na pres konferenciji iznela stravične informacije i fotografije o situaciji maloletnika u Zavodu Pazarić, građani su se okupili ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati