Srbija

[ Izvor: mediji ]

10. 10. 2024. 18:57 0

Odložena primena prijave ulaska u EU: Ne zna se kad počinje

Građani regiona, ipak, neće morati da se prijavljuju za put u Evropsku iniju od 10. novembra. Datum početka rada Sistema za prijavu ulaska i izlaska iz EU, takozvanog entry-exit sistema, skraceno EES – ponovo je odložen. Na odlaganju su najviše insistirale Nemačka, Francuska i Holandija, jer smatraju da još nisu spremne za to.

 - Vodi se rasprava da li je li središnji sistem na nivou EU spreman i mislim da sada možemo govoriti da to neće biti u novembru, niti će sistem biti uveden na svim graničnim prelazima u svim državama odjednom - rekao je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

On je dodao da na sastanku nije bilo reči o terminima i odbio da spekuliše da li će biti spreman pre kraja godine.

EES predviđa da se, pre svakog polaska na put u EU, prijavite preko online formulara ili mobilne aplikacije.

U okviru prijave biće potrebno da unesete vaše osnovne podatke, vreme ulaska i izlaska iz EU i eventualne podatke o zabrani putovanja, učešću u ratovima i slično. Prijava je obavezna pre svakog putovanja i potpuno je besplatna, a potvrda putovanja stiže odmah.

Kada krenete na put, na granici će službenici uzeti vaše biometrijske podatake (otisak 4 prsta desne ruke i sken zenice oka), koji ostaju u sistemu za dalje korišćenje, pa će prilikom narednog prelaska granice biometrijski podaci biti samo provereni.

EES je prvi deo sistema kontrole granica, a njegov drugi deo se zove ETIAS – sistem izdavanja dozvola za ulazak u EU.

I dok prijavu na EES morate da obavljate pre svakog ulaska u EU, ETIAS je dozvola za put koja važi tri godine ili do isteka pasoša, bez obzira na broj putovanja. Cena joj je sedam evra. Procedura će u većini slučajeva trajati svega nekoliko minuta, ali u pojedinim slučajevima može da traje i do 30 dana.

Uspostavljanjem EES/ETIAS sistema EU želi da uspostavi kontrolu migracija i konačno dobije tačne podatke ko ulazi na teritoriju Unije i koliko dugo ostaje u njoj.

Nadležni ipak upozoravaju putnike da se na granicama mogu stvoriti gužve u prvim mesecima primene ovog sistema, ali tvrde da će kompletan sistem dovesti do ubrzavanja procedura, a samim tim i do znatno kraćeg čekanja na prelazak granice, kada bude u potpunosti uspostavljen.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati