Srbija

[ Izvor: N1 ]

30. 09. 2024. 12:22 1

Ratari iz Subotice traktorima blokirali magistralu

Oko 70 poljoprivrednika iz Subotice sa oko 50 traktora blokirali su Žednički put, na kružnom toku kod Ipsilon-kraka, zato što im Vlada Srbije nije ispunila obećanja data prošle godine. Kažu da će blokada trajati do 18 sati.

Nezadovoljni poljoprivrednici su ponovo na ulici. Oni su se ovoga jutra okupili u Subotici gde su blokirali put na takozvanom Ipsilon kraku.

Oko 70 poljoprivrednika došlo je na protest, njih oko 50 došlo je traktorom, dok je 20 došlo automobilima, javila je reporterka N1.

Traktorima su u 12 sati izašli na put i blokirali ga. Najavili su da će blokada trajati do 14h, pa će napraviti pauzu do 15h, kada će ponovo onemogućiti saobraćaj na tom putu. Tu će ostati do 18 sati.

Inače, paori od Vlade Srbije traže konkretne datume za realizaciju svojih zahteva. Traže moratorijum na sve poljoprivredne kredite, kao što je to učinjeno za vreme pandemije koronavirusa, zatim isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme za sve poljoprivrednike, bez pravdanja kupovine računom, gorivo na svim pumpama bez akcize u 2025. godini, kao i ujedinjenje tržišta i berze

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković za N1 govorio je o zahtevima.

- Prvi se tiče tog sertifikovanog semena što smo pričali, prošle godine u Kisaču je to dogovoreno. Evo dan danas nemamo tih para niti pravilnika. Da vidimo gorivo bez akciza, uređenje tržišta, moratorijum na sve kredite kao u vreme koronavirusa tražimo - kazao je Matković.

I član inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac kaže da će insistirati na zahtevima koji su isti dve godine unazad.

- Naš najvažniji zahtev je ovi ljudi hoće da žive normalno, da budu konkurentni. To slobodno tržište su zahtevi koji se protežu stalno - kazao je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Nezaboravna roler-koster vožnja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati