Srbija

[ Izvor: Nova.rs ]

19. 09. 2024. 12:11 1

RHMZ upozorava, tiče se poplavnog talasa na Dunavu

Republički hidrometeorološki zavod uzdao je upozorenje da će na Dunavu narednih dana vodostaji će biti u većem porastu, dok već danas prelazi granicu redovne odbrane od poplava kod Bezdana.

Dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se kod Bezdana 19. septembra, kod Apatina 20. septembra, a kod Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada 21. septembra sa tendencijom dalјeg porasta, piše Blic.rs.

Vodostaj Dunava je u većem porastu sa tendencijom porasta naredna četiri dana. Vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna četiri dana. Vodostaj Save je u umerenom porastu sa tendencijom porasta narednog dana, zatim opadanja. Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana.

Vodostaji na Dunavu su u domenu visokih i srednje visokih, na Savi u domenu srednje visokih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine.

Temperature vode na rekama u Srbiji kreću se: na Dunavu oko 16.5 stepeni, na Savi oko 19.5, na Velikoj Moravi oko 17.6, na Tisi oko 20.3, na banatskim vodotocima oko 16.8. To je oko prosečnih vrednosti temperatura vode za ovo doba godine.

Dunav se bliži vanrednoj odbrani od poplava
Dunav će u naredna tri dana na nekoliko lokacija premašiti granicu redovne odbrane od poplava, dok će se u ponedeljak približiti granici vanredne odbrane od poplava.

Dunav će kod Bezdana već sutra preći granicu redovne odbrane od poplava, dok će narednih dana nastaviti da raste. U ponedeljak se očekuje najviši vodostaj od 665 cm, dok je granica vanredne odbrane 700 cm.

Takođe, slična situacija će biti i kod Apatina, gde će u ponedeljak dostići vodostaj od 650 cm, dok je granica vanredne odbrane na 700 cm.

Kod Bačke Palanke, ova reka će takođe u ponedeljak premašiti granicu redovne odbrane i približiti se vanrednoj sa 565 cm, dok je granica 650 cm.

U Novom Sadu će takođe u ponedeljak Dunav imati najviši vodostaj sa 535 cm i premašiće granicu redovne odbrane, dok je granica za vanrednu odbranu 700 cm.

U ostalim delovima zemlje reke neće dostići granicu redovne odbrane od poplava, te je najkritičnija za sada Vojvodina.

Šta predstavlja vanredna odbrana od poplava
Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata, navodi se na sajtu RHMZ.

Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtevaju drugi razlozi (dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i dr.).

Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima. U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolisanog prosecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje.

Vanredno stanje proglašava nadležna ugrožena opština, a podrazumeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva i dr.

U vreme trajanja odbrane od poplava Hidrološka služba Republičkog hidrometeorološkog zavoda uvodi vanredna hidrološka osmatranja, dodatno dostavljanje podataka, hidroloških i meteoroloških informacija i prognoza subjektima odbrane od poplava i javnosti.

Poplave napravile haos u Evropi
Podsetimo, poplave su uveliko zahvatile centralnu Evropu, a prema prognozama očekuje se da Dunav dostigne nivo vanredne odbrane od poplava u Mađarskoj, najverovatnije za vikend.

Vrh poplavnog talasa zahvatio je Mađarsku u utorak uveče. Razorne poplave dovele su do devastacije u Poljskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Rumuniji, a prema najnovijim informacijama, najmanje 20 ljudi je stradalo širom Starog kontinenta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati