Srbija

Direktno.rs

15. 09. 2024. 17:18 21

Puškaš: Naprednjaci nenajavljeno ubacili Rio Tinto na državni fakultet, sponzorisali državnim parama, pa se još 20.000 naplaćivala i kotizacija

"Da je naprednjačka vlast postala, ne samo glasnogovornik, već i otvoreni maneken Rio Tinta, najbolje pokazuje sajam i konferencija "Electric Vehiceles Days", koja se o trošku građana, a u ime nauke i Fakulteta tehničkih nauka, Novosadskog univerziteta, održavala u Novom Sadu. Iako je manifestacija, koja se organizuje već četvrti put, bila namenjena pre svega naučnicima, profesorima i studentima, da se upute u najnovije tehnologije i povežu se sa glavnim igračima u autoindustriji - glavna zvezda je bila predstavnica Rio Tinta - Marijanti Babić, čije ime nije bilo najavljeno, niti je naziv panela sadržao tagove "litijum" ili "Rio Tinto"", izjavila je Marica Puškaš, poslanica Stranke slobode i pravde u Skupštini AP Vojvodine, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Kako navode učesnici panela, koji su kotizaciju platili čak 20.000 dinara, prostor je bio "strogo kontrolisan i na početku nisu hteli da puste studente". To znači da, iako nije navedena u pulu organizatora, kompanija Rio Tinto je imala značajan medijski udeo u strimingu, te je ova kompanija, očigledno u kombinaciji sa najvišim državnim vrhom Srbije, imala priliku da se promoviše o trošku građana.

Ovo "uvaljivanje" marketinške kampanje jedne multikompanije koja već godinama nije na dobrom glasu zbog katastrofalnog odnosa prema životnoj sredini, može se tumačiti ne samo kao "signal" s vrha vlasti da se jadarit mora kopati, već i da će se u Srbiji upotrebiti sve tehnologije prerade i upotrebe litijuma.

Ako je suditi po iskustvu zrenjaninskog "Linglonga", koji je zbog ekoloških standarda morao da seli tehnologiju proizvodnje guma iz Kine u plodnu vojvođansku žitnicu - jasno je da će ista ta žitnica lako moći da se transformiše u ekološku katastrofu čiju magnitudu ne možemo ni da sagledamo. Jasno je da su ulozi preveliki i da naprednjačka vlast želi po svaku cenu da progura ne samo rudnike jadarita, već sve pridružene projekte. Ukoliko to plaćaju građani Srbije, to znači da plaćaju sopstvenu propast, jer do sada nigde - NIGDE, ova ruda nije eksploatisana na taj način", zaključila je Marica Puškaš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati