Srbija

S.M.

06. 09. 2024. 17:05 21

"Detetu treba pomoći, a mi smo nemoćni": Oglasila se direktorka škole u kojoj je učenik napao nastavnika

Direktorka Osnovne škole "Ratko Pavlović Ćićko" Vesna Todorović, u kojoj se juče dogodio incident, kada je učenik bacio klupu na nastavnika muzičke kulture i naneo mu povrede na nozi, kaže da su škola i Školska uprava uradili sve što je u njihovoj moći da pomognu detetu, ipak nakon održanog vanrednog Nastavničkog veća zaključak je da učenik treba da bude u obrazovnoj ustanovi koja je specijalizovana.

- Mi ćemo zatražiti mišljenje i Školskog saveta, kao i roditelja odeljenja u kojem je on. Sve smo učinili što je u našoj moći, ali ovo prelazi naše mogućnosti. Detetu treba da pomognu kompetentne institucije. Tako na primer ukazivali smo Centru za socijalni rad u Prokuplju, ali izostala je njihova reakcija - kaže Todorović.

Ona dodaje da učenikova reakcija nije bila konkretno usmerena na nastavnika muzičkog, već je on bio na putanji, što može da se dogodi sa bilo kim u školi.

- Njegova reakcija, kojih je do sada bilo puno, ne može se predvideti i mi nemamo instrumenata da je sprečimo. On mora da se smesti u adekvatnu ustanovu - kaže direktorka Todorović.

Ona podseća da Centar za socijalni rad zna za ovaj slučaj od 2015. godine, da su ih iz škole više puta obaveštavali, ali da se ništa nije promenilo.

Mi smo pozvali, a zatim i poslali poruku direktoru Centra za socijalni rad u Prokuplju Milanu Laziću, ali on nije odgovarao.

- Bezbednost svih u ovoj školi, prvenstveno dece nam je na prvom mestu. Ovom detetu treba adekvatna pomoć, a naša delovanja su sužena i neadekvatna za taj problem. Želim da se zahvalim roditeljima koji su nam prošle godine verovali, kao i sada i mi ćemo sve učiniti da ovo isteramo do kraja - naglasila je ona.

Zanimljivo je da je tokom prve suspenzije, koja je usledila nakon da kažemo napada na veroučitelja prošle školske godine škola tražila mišljenje Instituta za mentalno zdravlje. U tom momentu je učenik bio suspendovan i držana mu je onlajn nastava. Lekar tog Instituta je rekla u svom mišljenju da on treba da se vrati u školsku klupu, da je natprosečno inteligentan i da nema problema sa socijalizacijom i mentalne prirode.

Tada je već došao kraj školske godine, a samo posle tri dana u novoj školskoj godini, izbio je incident.
Mi smo pozvali i nastavnika kojem je povreda delimično sanirana, ali nam je rekao da ni fizički ni psihički nije spreman za razgovor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati