Srbija

[ Izvor: Mediji ]

17. 08. 2024. 11:14 0

Ovaj grad u Srbiji je "užarena tepsija"

Avgustovski toplotni talas ove nedelje pogađa Srbiju, a sa sobom je doneo temperature daleko iznad proseka, oboreni su ček i neki temperaturni rekordi. Rekorder po izmerenim najvišim dnevnim temperaturama tokom ovog vrelog talasa je Ćuprija, gde je od ponedeljka do danas svakodnevno temperatura dostizala ili prelazila 40 stepeni, a najtoplije je bilo u utorak sa maksimalnom temperaturom od 41.6 stepeni.

I u petak u 15 i 16 časova, zvanični podaci sa sajta RHMZ rekli su da je temperatura u Ćupriji 40 stepeni.

Leti najtopliji, zimi najhladniji grad

Ovo nije prvi put da se Ćuprija istakne kao najtopliji grad Srbije za vreme toplotnog talasa, a neretko se desi da tokom zime ovaj grad ima minimalne temperature ispod uobičajenih.

Zašto je to tako i zašto se baš u Ćupriji zimi javljaju veoma niske, a leti veoma visoke temperature? Odgovor na ovo pitanje krije se u geografskom položaju ovog grada, kao i u reljefu.

Meteorolog Ivan Ristić je objavio u ponedeljak listu najtoplijih gradova u Evropi i Ćuprija se za 12. avgust našla na 10. mestu sa 40,6 stepeni Celzijusa, a kako se očekuje da danas bude još toplije, za „Blic“ kaže, da će najverovatnije danas ovaj grad osvojiti prvo mesto – zlatnu medalju!

Ćuprija se nalazi u Pomoravskom okrugu, na obali Velike Morave. Sam grad smešten je u dolini, dok ga sa istočne i zapadne strane okružuju Kučajske planine i planina Juhor.

Kada vreo vazduh pristiže iz pravca juga, on pri svom kretanju nailazi na orografsku prepreku, u ovom slučaju planinski venac.

Vazduh se uzdiže uz navetrenu stranu planine, prelazi preko planinskog vrha i onda se spušta niz zavetrenu stranu. Prilikom spuštanja na manju nadmorsku visinu, vazduh dolazi u područje višeg vazdušnog pritiska, zbog čega se dodatno zagreva.

Ćuprija je u kotlini, okružena sa više strana planinama i u danima bez vetra iznad grada formira se takozvano jezero toplog vazduha. Zato grad podseća na užarenu tepsiju, objašnjavaju stručnjaci.

Zbog specifičnog strujanja vazduha, dolinsko područje pored reke u kom se ovaj grad nalazi zimi se može ohladiti do veoma niskih temperatura, uz formiranje magli radijacionog tipa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati