Srbija

[ Izvor: N1 ]

12. 08. 2024. 10:39 4

Vazduh u Kraljevu je OPASAN PO ZDRAVLJE

Na gradskoj deponiji u Kraljevu izbio je u nedelju uveče požar, a smrad i zagađenje osetili su i stanari centralnih delova grada.

Prema informacijama Lokalnog fronta iz Kraljeva, oni su za požar saznali oko 22 sata, a merači zagađenja vazduha koje su sami postavili na nekoliko mesta u gradu pokazali su visok nivo zagađenja.

- Ja sam bila u Naselju Moše Pijade, koje je relativno blizu deponije, i mogla sam da osetim smrad i štipanje u očima. Otišli smo tamo oko 22.30 i vatra se već bila razbuktala. Prošlo je nekoliko vozila Vatrogasnog društva Kraljevo, trebalo bi da je do sad lokalizovan požar - rekla je Jelena Tošić.

Kako navodi, iz Zavoda za javno zdravlje Kraljeva tim povodom nisu se oglasili, ali nisu ni obavestili građane da postoji opasnost po njihovo zdravlje, te da tim povodom preduzmu mere.

- Njihovi merači nisu reagovali, ali naši jesu i pokazali su da je vazduh u Kraljevu "izuzetno loš". Evo, jutros je količina PM10 čestica preko 500, a PM2.5 preko 300 - objašnjava Jelena, koja je portalu N1 ustupila fotografiju sa jednog kraljevačkog solitera, na kojoj se jasno vidi da postoji zagađenje u vazduhu.

Iz Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu za N1 kažu da oni rade ispitivanja na svojim mernim stanicama, ali da nisu nadležni za ovakve vrste akcidenata.

- Ti merači koji su dostupni na aplikacijama pokazuju merenja Zavoda za zaštitu životne sredine. Mi imamo merače na drugim lokacijama i ispitivanja su u toku. Mi nismo nadležni za te vrste akcidenata, već Zavod za zaštitu životne sredine u Gradu Kraljevu - rekli su.

Novinari su pokušali da stupe u kontakt sa nekim iz Zavoda za zaštitu životne sredine u Kraljevu, ali se do objavljivanja ovog teksta nisu javili na telefon.

Prema informacijama iz MUP, požar na deponiji je prijavljen u nedelju veče oko 19.55 sati.

Na teren su izašli pripadnici Sektora za vanredne situacije, a u gašenju požara učestvovalo je osam vatrogasaca i četiri vozila, kao i pet pripadnika Gradske čistoće.

- Požar je likvidiran u 4.40 noćas, ali su tehničke službe ostale na terenu - rečeno je u MUP.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati