Srbija

Direktno.rs

27. 06. 2024. 09:42 0

SSP pokreće peticiju protiv trovanja Somboraca

"Stranka slobode i pravde pokreće peticiju protiv trovanja Somboraca pod nazivom "Potpiši za zdrav Sombor", kako bismo najzad dobili pouzdane informacije o nivou zagađenja u okolini Fabrike akumulatora Sombor i na osnovu monitoringa stanja zemljišta i otpadnih voda, utvrdili tačne razmere zagađenja olovom i drugim teškim metalima", izjavio je Vladan Veljković, prvi čovek SSP-a u Somboru, i dodao da će građani peticiju moći da potpišu na štandovima stranke u narednim danima.

- Mi danas ne znamo koje je štete po životnu sredinu prouzrokovala Fabrika akumulatora u Somboru višedecenijskom proizvodnjom akumulatora i preradom tona i tona olova. Takođe, ne znamo ni koji je razlog što gradska uprava ne vrši kontinuirani monitoring stanja zemljišta i otpadnih voda oko fabrike, te samim tim ne obaveštava stanovništvo o zagađenju koje je prouzrokovano radom postrojenja - istakao je Veljković.

Veljković je ocenio da je proteklih godina više nezavisnih istraživanja pokazalo alarmantno prisustvo olova i teških metala u zemljištu i podzemnim vodama.

- U izveštaju o ispitivanju zemljišta iz 2020. godine navodi se da od deset bušotina, koncentracije olova prelaze remedijacione vrednosti u čak sedam, dok kod ostalih prelaze granične vrednosti. Slični rezultati dobijeni su i u publikaciji Poljoprivredne stručne službe u Somboru - istakao je Veljković i zaključio:

- Da zlo bude gore, određene količine opasnog otpada i dalje se nalaze u fabrici, a u Srbiji ne postoji adekvatna institucija, ali ni volja da se one uklone na bezbedan način. Podsećamo da izloženost olovu dovodi do niza zdravstvenih stanja, poput neuroloških smetnji, anemije ili neplodnosti. Najosetljivija su deca, kod koje trovanje olovom utiče na mozak, a budući da se olovo nakuplja u kostima, duža izloženost ovom teškom metalu može izazvati hronične probleme i invaliditete.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Ritam mašina

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati