Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

02. 07. 2024. 07:40 1

Teroristički napad na Dedinju izvršen oružjem koje se lako kupuje

Konvertit iz Mladenovca Miloš Žujović (25), koji je ubijen nakon što je napao pripadnika Žandarmerije koji je obezbeđivao zgradu Ambasade Izraela u Beogradu, koristio je samostrel koji je kupio u Zemunu za nešto manje od 7.000 dinara, saopštio je ministar policije Ivica Dačić. Reč je o oružju koje spada u kategoriju D Zakona o oružju, za koje nije potrebna dozvola i može se kupiti u slobodnoj prodaji.

Policija i tužilaštvo još utvrđuju sve okolnosti napada koji se dogodio u subotu na Dedinju, kada je Miloš Žujović iz Mladenovca prišao zgradi izraelske ambasade i ustrelio pripadnika Žandarmerije koji je sedeo u kućici za obezbeđenje. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić otkrio je pojedinosti ovog slučaja rekavši da je Žujović planirao napad, te da je dva dana ranije oružje legalno kupio u jednoj radnji u Zemunu.

- Prilikom pretresa njegove kuće pronašli smo i račun. Kupio je samostrel dan pred teroristički napad u radnji u Zemunu za 6.700 dinara. Sumnja se da je reč o terorističkom udruživanju, uhapsili smo i priveli nekoliko lica - poručio je Dačić, rekavši da je pripadnicima PU Beograd naložio da odu u prodavnicu u Zemunu i sprovedu mere nad osobama koje su Žujoviću prodale samostrel, ali mu je objašnjeno da je reč o oružju iz kategorije D, opisane u Zakonu o oružju.

Koje oružje spada u kategoriju D?
Upotreba oružja opisana je u posebnom Zakonu o oružju i municiji i u okviru tog zakona, u Članu 4, opisane su četiri kategorije u koje se deli oružje – A, B, C i D.

U kategoriju A spadaju minsko-eksplozivna sredstva, automatsko kratko i dugo vatreno oružje, oružje skriveno u drugim predmetima i vatreno oružje sa prigušivačem pucnja, dok su u kategoriji B vako vatreno oružje (kratko, dugo, poluautomatsko, repetirajuće, jednometno, dvometno, sa olučenim i glatkim cevima), osim onog iz kategorije A i C i konvertibilno oružje.

U kategoriji C nalazi se onesposobljeno vatreno oružje, staro oružje i njegove moderne kopije koje ne koriste metak sa centralnim ili ivičnim paljenjem, vazdušno oružje čija kinetička energija je 10,5 J ili veća ili čija je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm i oružje s tetivom ili oprugom čija je sila zatezanja tetive veća od 450 N, odnosno čija je natezna težina veća od 101 libri.

U kategoriji D nalaze se hladno oružje, gasni sprejevi, uređaji za izazivanje elektrošokova, vazdušno oružje čija kinetička energija je manja od 10,5 J ili je brzina projektila manja od 200 m/s i kalibra 4,5 mm ili manjeg, kao i oružje sa tetivom ili oprugom čija je sila zatezanja tetive do 450 N, odnosno čija je natezna težina do 101 libre.

Za svaku od ovih kategorija predviđeno je kome je dozvoljeno da ga nabavlja, drži i nosi. Tako se recimo oružje iz kategorije D kojoj pripada i Žujovićev samostrel može nabaviti i držati bez isprave i prijave nadležnom organu, u skladu sa ovim zakonom, s tim što morate biti stariji od 16 godina. Sa druge strane oružje iz kategorije A ne mogu nabavljati i nositi fizička i pravna lica, dok se ono iz kategorije B može nabaviti i koristiti na osnovu isprave nadležnog organa. Oružje iz kategorije C može se slobodno nabavljati u slučajevima predviđenim ovim zakonom, a držati uz prijavu nadležnom organu.

Imao oružje i kod kuće
Samostrel, kako je saopštio ministar Dačić, nije jedino oružje koje je Žujović posedovao. Prilikom pretresa njegovog stana u kom je sa suprugom boravio u Novom Pazaru, prema Dačićevim rečima, pronađeno je oružje sa oznakama Islamske države. O kakvom oružju je reč, Dačić nije precizirao, ali je kazao i da je u tom stanu nađen račun koji je Žujović dobio nakon kupovine samostrela u prodavnici u Zemunu.

Supruga teroriste u Crnoj Gori
U međuvremenu, policija u Crnoj Gori je, po zamolnici iz Srbije, razgovarala sa Besom Žujović, suprugom ubijenog Žujovića, koja je napustila Srbiju samo nekoliko dana pre napada koji je ocenjen kao teroristički akt. Besa je policajcima pokazala video - poruku koju joj je Žujović poslao iz gradskog prevoza.

- Ona kaže da je bila u Plavu sa sinom, i da je oko 11.15 videla da joj je stigla video poruka, koja je upućena oko 10.50. Videla je da je Miloš u gradskom autobusu, da peva na ruskom, i da joj je rekao da ga taj autobus vozi u Dženet (Raj). Posle su stigle još dve video poruke, gde se pominju Izraelci koji ubijaju muslimane. Zvala ga je, uzbudila se, ali se on nije javljao… Ovime se stavlja tačka na motive, i jasno je da je u pitanju teroristiočki akt - rekao je ministar Dačić.

Žandarm se oporavlja
Miloš Jevremović (34), pripadnik Žandarmerije kog je Žujović ranio samostrelom ispred Ambasade Izraela u Beogradu, operisan je istog dana i on se trenutno uspešno oporavlja u bolnici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati