Srbija

[ Izvor: Mediji ]

21. 06. 2024. 15:36 0

Opozicija u Čačku podnela krivične prijave

Predstavnici pet opozicionih izbornih lista u Čačku, podneli su ovog petka krivične prijave protiv odgovornih zbog sumnje da su "rezultati glasanja na lokalnim izborima 2. juna falsifikovani" i da su "uništili dokumente o glasanju".

Krivične prijave protiv predsednice Gradske izborne komisije (GIK) Ljiljane Stanišić i načelnika Gradske uprave Nebojše Bežanića podnete su Osnovnom javnom tužilaštvu.

Član Dveri Bratislav Simović rekao je novinarima da su predstavnici opzicionih lista, koje su učestvovale na izborima, imale pravo uvida i kontrole u birački materijal na sva 104 biračka mesta u Čačku i da su ustanovili brojne nepravilnosti tokom glasanja.

- To je ukazalo da preliminarni rezultati izbora koje je saopštio GIK ne važe i da koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) nije osvojila 55,2 odsto glasova, već 48,32 odsto, da Ruska stranka nije osvojila jedan odbornički mandat, već da je ostala ispod cenzusa i da je opozicija u Čačku pobedila - rekao je Simović.

Prema njegovim rečima, Bežanić je "obmanuo" opoziciju jer je odbio da stenografske beleške koje su zaposleni u Gradskoj upravi načinili prilikom kontrole izbornog materijala pretoči u službene beleške.

Prema njegovim rečima, skužbene beleške bi bile pravni dokument "i iz koga bi se videlo koji je pravi rezultat izbora u Čačku".

Simović je dodao da je opozicija pokušala na više načina da sačuva izbornu volju građana - preko prigovora GIK-u, žalbama u Višem sudu i podnošenjem krivične prijave Osnovnom tužilaštvu i da neće odustati.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić je rekao da je GIK napravila "cirkus" u Čačku i da je odbacila primedbe koje su bile očigledne.

Ocenio je da lokalni izbori u Čačku moraju da se ponove, te dodao da su "bili nekorektni, bruka i sramota".

- U istoriji Čačka se nikada nije dogodilo da se 20 dana posle izbora ne znaju rezultati - rekao je Ilić koji je bio gradonačelnik Čačka u dva mandata i tri puta ministar u Vladi Srbije.

Prema preliminarnim rezultatima GIK, koalicija okupljena oko SNS će u lokalnoj skupštini, sa ukupno 75 odborničkin mesta, imati 40 odbornika, a Ruska stranka jednog.

Pet opozicionih lista - dve koalicije "Svi za Čačak" i "Čačak protiv nasilja i Novi DSS", dve grupe građana "Ivan V. Ćalović – Istina i Čast" i "Probudimo Čačak" i Dveri imaće ukupno 34 odbornika.

Ruska stranka je nedavno objavila da podržava koaliciju okupljenu oko SNS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati