Srbija

[ Izvor: Mediji ]

28. 05. 2024. 13:32 0

Prognoza za jun: Prete li nam superćelijske oluje?

Početkom juna u Srbiju stiže priliv toplog vazduha iz Afrike koji podiže temperaturu i možemo da očekujemo od 19 do 24 letnja dana.

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) kaže da će u utorak biti pretežno sunčano i toplo. Otkrio je kakvo nas vreme očekuje do kraja maja, tokom juna i kakvo će biti leto.

- Sredinom dana i posle podne na jugozapadu, jugu i istoku Srbije, uz lokalni razvoj oblačnosti, pojava kiše i pljuskova sa grmljavinom. Zbog očekivanih pljuskovitih padavina, u ovim oblastima biće na snazi žuti meteoalarm koji podrazumeva količinu kiše od 10 do 20 mm za kratko vreme u lokalizovanim zonama najintenzivnijih pljuskova sa grmljavinom. Vetar uglavnom slab, promenljivog smera. Jutarnja temperatura od šest do 15 stepeni, a najviša dnevna od 23 do 28 - kaže za Kurir prof. dr Nikolić i dodaje:

- Od srede do petka (29-31.5.) zahvaljujući vlažnoj, nestabilnoj i umereno toploj vazdušnoj masi, uslova za pljuskove i grmljavinu biće ponovo i u ostalim regionima Srbije. Oblačnost će biti promenljiva, pa se u intervalima između kratkotrajnih pljuskova i grmljavina i dalje očekuju i sunčani intervali. Maksimalna temperatura će se zadržati u opsegu od 24 do 27 stepeni.

Prema njegovim rečima, iznad južnih i istočnih delova regiona (na južnom Jadranu, iznad Jonskog mora, u Grčkoj i ostalim državama na jugu i istoku Balkana) u prvoj sedmici juna očekuje se priliv osetno toplijeg vazduha sa severa Afrike preko centralnih delova Sredozemlja.

- Dnevne temperature u ovim oblastima ponegde će dostići vrednosti oko i malo iznad 35°C. Istovremeno, preko zapadnog i centralnog dela Balkana (uključujući i područje Srbije) talasaće se frontalna zona duž koje će učestalo dolaziti do jačeg razvoja oblačnosti sa pojavom pljuskova i grmljavina. Nestabilno vreme tako će obeležeti i početak juna u našoj zemlji, a temperatura će biti u porastu - od oko 27 °C na zapadu i severozapadu Srbije do 32 °C na jugoistoku zemlje -  navodi prvi čovek RHMZ:

- Odstupanje temperature u prvoj polovini juna (uz slična očekivanja i u drugom delu meseca) biće oko +2 °C u odnosu na referentni period 1991 - 2020. godina. Srednja maksimalna temperatura biće u intervalu od 27 do 29 °C, a ukupno se očekuje od 19 do 24 letnja dana u nižim predelima. Zahvaljujući zadržavanju vlažne i nestabilne vazdušne mase, količina padavina biće iznad proseka - u prvom delu meseca prosečno od 30 do 60 mm, a tokom celog juna od 60 do 120 mm, lokalno i više.

Što se tiče leta u Srbiji na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena očekuje se toplo leto sa prosečnom količinom padavina.

- Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku leta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +2°C. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21°C do 25°C u nižim predelima, a od 13°C do 18°C u planinskim predelima. Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana, sa maksimalnom temperaturom vazduha višom od 30 °C, biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do pet dana. Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta - kaže prof. dr Nikolić.

Takođe, naglašava da klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka.

- Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40. Najviše padavina očekuje se tokom juna meseca, dok je deficit prognoziran za jul mesec - ističe on.

Što se tiče superćelijskih oluja, prof. dr Nikolić kaže da ih do kraja maja neće biti u našoj zemlji.

- Najranije upozorenje na superćelijske oluje moguće je izdati tri do pet dana unapred, na osnovu analize prognostičkih atmosferskih parametara koji ih uslovljavaju. Po regionima u Srbiji, upozorenja se izdaju 72 časa (tri dana) ranije u okviru meteoalarm servisa i u tekstualnoj formi, dok se za konkretne lokacije, pomoću radarskih i satelitskih osmatranja, upozorenja izdaju jedan do dva časa unapred atmosferski uslovi koji uslovljavaju superćelije su specifični, zahtevaju detaljnu analizu, a rotirajuća uzlazna struja, koja ovaj tip nepogoda razlikuje od ostalih vrsta grmljavinskih oblaka i koja im omogućava dug životni vek, stvara se pre svega u uslovima velike nestabilnosti atmosfere u kojoj postoji jako smicanje vetra sa visinom (promena vetra i po pravcu i intenzitetu).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati