Zdravlje
16. 10. 2025. 07:00 0
Naučnici otkrili da je tajna zdravlje jetre u povrću koje svi imamo u kuhinji
Novo istraživanje Univerziteta UC Irvine moglo bi konačno da objasni kako dijetalna vlakna štite telo od štetnog delovanja šećera – i sve počinje u crevima.
Naučnici s Medicinskog fakulteta UC Irvine otkrili su da inulin- rastvorljivo biljno vlakno koje se nalazi u povrću poput luka, belog luka i artičoka, može da preoblikuje crevne bakterije tako da zaustave fruktozu pre nego što stigne do jetre.
“Otkrili smo da konzumiranje vrste dijetalnih vlakana poznate kao inulin menja crevne bakterije tako da one ‘pojedu’ štetnu fruktozu pre nego što može izazvati oštećenja”, objasnio je dr Čolsoon Jang, voditelj UCI laboratorija za metabolizam hranjivih materija i bolesti.
Rezultati, objavljeni u časopisu Nature Metabolism, otkrivaju nov nivo zaštite koju nude vlakna – ne samo za probavu već i u načinu na koji telo procesuira šećer na molekularnom nivou.
Kada ljudi konzumiraju fruktozu (šećer koji se prirodno nalazi u voću i dodaje u zaslađene proizvode), crevne bakterije u tankom crevu mogu da je prerade pre nego što dospe do jetre. Međutim, bez dovoljno vlakana, višak fruktoze se “preliva” do jetre, uzrokujući nakupljanje masti i potencijalni razvoj masne jetre.
Dodavanjem inulina u ishranu, mikrobi u crevima postaju efikasniji u preradi fruktoze, čime se sprečava oštećenje jetre. Štaviše, nakon što su “naučene” da koristite inulin, bakterije su uspele da preokrenu rane znakove masne jetre i pojačaju prirodne antioksidanse u telu.
Dr Jang naglašava da ovaj rad pokazuje kako nisu sve kalorije jednake i da vlakna imaju važnu ulogu u zaštiti organizma:
“Naša studija daje uvid u to kako vlakna štite naše zdravlje od štetnih hranjivih materija poput fruktoze”, istakao je.
Istraživanje se fokusiralo na osobe koje nisu gojazne– upravo one koje često izgledaju zdravo, ali mogu imati skrivene rizike od ishrane bogate šećerom. Naučnici su otkrili da čak i kod vitkih ljudi nedostatak vlakana može da izazove stres jetre i insulinsku rezistenciju.
U budućnosti bi ova otkrića mogla da otvore vrata personaliziranoj ishrani, gde bi se prehrambene preporuke bazirale na sastavu crevnog mikrobioma svake osobe.
“Proverom koliko dobro nečije crevne bakterije uklanjaju fruktozu pre nego što je telo apsorbuje, možemo odabrati pravi prebiotik ili probiotik kako bismo poboljšali zdravlje i smanjili rizik od bolesti”, zaključio je dr Jang.
Komentari 0
ostavi komentar