Srbija

[ Izvor: N1 ]

09. 04. 2024. 22:13 13

Odbila da ide na SNS miting, mobingovana, pa izgubila spor

Viši sud u Subotici je prvostepenom presudom odbio tužbu službenice gradskog Gerontološkog centra Ranke Kašiković protiv direktorke te ustanove, zbog navodnog zlostavljanja na poslu, pošto je odbila da prisustvuje političkom skupu Srpske napredne stranke u Beogradu. "Presuda na osnovu rekla-kazala, bilo je jasno da se neće suditi po pravdi", kaže Kašiković.

Ranka Kašiković je rekla da je prvostepena predusa doneta, ali je još nije zvanično primila.

- U petak sam bila u Višem sudu i tražila sam svoj predmet na uvid, tada sam videla da mi je tužbeni zahtev odbijen u celosti. Obrazloženje u presudi je na 37 strana. To je jedna sramna presuda koju apsolutno u ovom momentu ni ne mogu da pročitam. Ja sam ovo očekivala, ovo nije ništa iznenađujuće za mene, s obzirom na to da je od početka vođenja postupka sudija Jelena Petrik Popović pokazala veliku pristrasnost prema tuženoj strani - rekla je Ranka Kašiković, na nastavila:

- Napravila je niz zakonskih neregulativa, prekršila je sve što se moglo prekršiti u mom slučaju. Na poslednjem ročištu, kada je prihvatila predlog tužene strane da donese međupresudu, a da pri tom nisu završeni svi sudski procesni postupci, meni je bilo jasno kakav će biti ishod i da će ona meni odbiti tužbeni zahtev i da neće presuditi po pravdi, nego po vlasti.

Prema njenim rečima, radi se o tome da država podstiče nasilje, umesto da ga sprečava.

- To se desilo konkretno kod mene. Protiv sutkinje koja je postupajuća u mom predmetu podneta je prijava da je vršila porodično nasilje. Nakon toga reizabrana je za sudiju u Višem sudu. Da li možete da zamislite da bivša nasilnica sudi za zlostavljanje na radu i ona je trebalo u ovom slučaju mene da zaštiti, a sama je vršilac nasilja. Tako da, nažalost, presuda je sramna. U njoj nemate nijednu rečenicu gde bi ona obrazložila zašto ja nisam pretrpela mobing i zlostavljanje na radu. Samo vrti jedno te isto - navela je Ranka Kašiković i naglasila:

- Izvrnula je iskaz mog svedoka, izvukla je iz konteksta i opisala je neke radnje koje apsolutno nisu validne. Tužena strana je ta koja treba da dokazuje da li je tačno za šta sam ih ja optužila i podnela tužbu, a u ovom slučaju oni nisu dostavili nikakve dokaze sa kojim su oni osporili moj tužbeni zahtev nego je sudija napisala da je sud procenio da je direktorica dala iskren i relan iskaz. Na osnovu čega je procenio, pitam.

Kako navodi, iako je teret dokazivanja na tuženoj strani, oni ništa nisu dokazali, nego je presuda doneta na osnovu njihove reči, odnosno rekla-kazala.

- Nažalost, u tom obrazloženju ne stoji ništa što može da potvrdi da nije bilo zlostavljanja, nego je sutkinja pisala šta ona želi - objašnjava.

Ranka Kašiković navodi da će se na ovakvu presudu žaliti.

- Ishod je očekivan, s obzirom na to da sam ja tužila za politički mobing. Jasno mi je u startu bilo da su šanse male, ali sam opet verovala da je pravda dostižna. I dalje verujem da je pravda dostižna i žaliću se Apelacionom sudu u Novom Sadu. Ukoliko pravdu ne dobijem u svojoj zemlji, obratiću se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Podsetimo, Ranka Kašiković, službenica gradskog Gerontološkog centra, podnela je tužbu za mobing i zlostavljanje na radu protiv direktorice ove ustanove, zato što je odbila da ide na politički miting Srpske napredne stranke.

- Već narednog dana počeli su da me zlostavljaju, da me maltretraju, a sve u cilju kako bih dobila ili dala otkaz. Ja sam se tome suprotstavila tome - navela je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati