Srbija

[ Izvor: 021.rs/Euronews ]

09. 04. 2024. 11:52 0

Srbija dobija listu deficitarnih zanimanja, ovo je razlog

Srbija bi ove godine trebalo da dobije prvu preciznu listu deficitarnih zanimanja.Ovo za Euronews Srbija kažu u radnoj grupi koju je formiralo Ministarstvo za rad. Lista ima za cilj da poslodavcima olakša zapošljavanje stranaca na radna mesta koja se ne mogu popuniti domaćim radnicima. 

U Privrednoj komori Srbije kažu da toj temi pristupaju iz dva ugla - da se trenutno reši gorući problem nedostatak kadrova zapošljavanjem stranaca, a sa druge strane i da se u Srbiji školuju kadrovi u skladu sa potrebama privrede. Iako preciznih podataka o radnicima koji nedostaju na domaćem tržištu rada nema, u Uniji poslodavaca Srbije kažu da mnogi sektori imaju nedovoljno zaposlenih.

- Zanatlije, sektor građevine svi mogući poslovi koji postoje. Mada imamo i sektor saobraćaja, sektor trgovine. Čak imamo i sektor medicine u nekim delovima - radiolozi, pedijatri, anesteziolozi. Realno bi moglo da se nabraja u nedogled, ali svakako nam dosta kadrova nedostaje - rekla je Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije, prenosi 021.

U Uniji poslodavaca Srbije kažu da je ideja da se lista deficitarnih zanimanja napravi kako bi se olakšala primena Zakona o zapošljavanju stranaca. Preciziraju da će ta zanimanja koja se budu našla na listi biti oslobođena procene tržišta rada. Ukoliko se u međuvremenu ispostavi da neka zanimanja više nisu deficitarna, odnosno da ima dovoljno domaćih kadrova, čiji bi posao strani radnici mogli da ugroze, zakon predviđa da Vlada Srbije može da ograniči broj dozvola koje se izdaju strancima, odnosno da ih izbriše sa liste deficitarnih zanimanja. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati