Srbija

Direktno.rs

05. 04. 2024. 12:23 1

Vukov sabor u Tršiću kao SNS miting

U Loznici je javnost, tokom nedavno održane 3. sednice Skupštine grada, saznala da je početkom 2017. godine obustavljen rad na upisu Vukovog sabora na Uneskovu listu zaštićenog nematerijalnog nasleđa čovečanstva započet još krajem 2015.godine - izjavio je predsednik Odbora Stranke slobode i prave u Loznici Božidar Đedović.

Istakao je da na zvaničnoj veb stranici Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ koji je organizator sabora piše „da se na predlog Nacionalnog komiteta za nematerijalno nasleđe 2016.godine ušlo u ozbiljan posao upisa Vukovog sabora na Uneskovu listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva kao primer dobre prakse.“

Đedović naglašava da se vladajuća većina svim silama potrudila da opravda gradonačelnika i dokaže da on sa tom obustavom upisa nema nikakve veze.

- Pored toga što na sednici Skupštine nismo saznali ko se to iz lokala drznuo da mimo gradonačelnika o tome donese odluku, nismo saznali ni zašto za sedam godina lozničke institucije pod kontrolom SNS nisu uradile ništa da se Vukov sabor nađe na ovoj listi.

Prema njegovim rečima, neki su skloni da tvrde da je razlog za gradonačelnikovu ćutnju ustvari „Rio Tinto“ jer mnogima ne bi odgovaralo da na samo nekoliko kilometara od planiranog rudnika, vazdušnom linijom i mnogo manje, bude kulturno dobro tako visoke svetske zaštite?! I tako, umesto da 2017. godine slavimo upis Vukovog sabora na ovu prestižnu listu mi smo prisustvovali očiglednoj zloupotrebi najstarije kulturne manifestacije u Srbiji i to u političke svrhe. Kako?

- Tako što smo na 84. Vukovom saboru gledali Aleksandra Vučića predsednika države kao besednika. I ne samo to, tog septembra, ne vodeći računa o posledicama po kulturno dobro, pokidane su ograde u zaštićenom dobru radi fizičke bezbednosti predsednika, a radi njegovog duhovnog mira poskidane su sve zastave Vukovog sabora žute boje, autobusima sa istaknutim partijskim obeležijima SNS aktivisti dovezli su pristalice vladajuće stranke iz svih krajeva Srbije u Tršić. O tome da tog dana na Saborištu nije bilo tradicionalne saborske publike svedoči podatak da ni Vučić ni gledaoci na saborištu nisu ustali na intoniranje „Himne Vuku“ Stevana Mokranjca - ističe Đedović i zaključuje:

“U jednoj rečenici - 84. Vukov sabor nije ni održan bio je prvi Vučićev (SNS) sabor u Tršiću! Toliko toga je u slučaju Vučićevog prisustva na saboru narušeno u ritualu same manifestacije da je teško govoriti o istom. Šteta je učinjena, šteta za nacionalnu kulturu, ali koga briga važno je da je gradonačelnika, te 2017. godine kao „svežeg“ člana SNS, vođa „pomilovao po glavi“ jer je odlično organizovao septembarski SNS miting u Tršiću, a potom je gradonačelnik uradio i sve što treba za pomenutu rudarsku kompaniju! Kome onda treba upis na Unesko listu(?)!”

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati