Srbija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

28. 03. 2024. 13:13 2

Nemačka najveći trgovinski partner Srbije

Na godišnjoj skupštini članova Nemačko-srpske privredne komore predstavljeni su rezultati ekonomske analize “Trgovinski odnosi između Srbije i Nemačke u periodu od 2015. do 2022. godine”. Zaključak izveštaja je da je Nemačka ključna destinacija za srpska mala i srednja preduzeća i na osnovu te saradnje postepeno se gradi srpski "Mittelstand“.

Mittelstand se često opisuje kao srce nemačke privrede i to s pravom, s obzirom na to da srednje firme čine najveći udeo u ekonomskoj proizvodnji zemlje, zapošljavaju oko 60 procenata svih radnika, pružaju ključnu obuku i značajno doprinose korporativnom poreski prihodi u Nemačkoj.

Nemačka je ubedljivo naveći trgovinski partner Srbije sa gotovo dvostruko većim udelom od ostalih, drugoplasiranih zemalja. Potpomognut snažnim prilivom stranih direktnih investicije (SDI) iz nemačkog kapitala, izvoz iz Srbije u Nemačku je u periodu od 2015. do 2022. godine rastao je za 15,8 odsto godišnje brže od uvoza, koji je zabeležio stopu rasta od 11,1 odsto, navodi Biznis.rs.

To je dovelo do posledičnog smanjenja spoljnotrgovinskog deficita Srbije sa 667 miliona evra na 385 miliona evra. Ako se uzme u obzir i priliv SDI, deficit platnog bilansa Srbije s Nemačkom skoro da je zatvoren. Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad je potvrdila da studija pokazuje bliske trgovinske odnose Nemačke i Srbije, istakavši da ono što još više ohrabruje jeste činjenica da su nemačke investicije otvorile brojna radna mesta u Srbiji i da su imale značajan pozitivan uticaj na inovativne poslovne prakse, kako je i predsednik Nemačko - srpske privredne komore u svom uvodnom obraćanju poručio.

- Želeli bismo da građani ove zemlje mnogo brže osete rezultate reformi koje Srbija sprovodi na putu ka EU. Srbija ima potrebne kapacitete i mogla bi da bude pokretačka snaga za ceo region. Nemačka će aktivno podržavati korake Srbije na putu ka EU - zaključila je ambasadorka Nemačke u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati