Srbija

[ Izvor: Mediji ]

02. 03. 2024. 11:19 17

Vandali išarali spomenik skaradnim simbolima (FOTO)

Jedan od simbola Valjeva već duže od šest decenija, spomenik borcima revolucije u liku narodnog heroja Stevana Filipovića, ponovo je oskrnavljen. Na spomenik, koji je nastao po fotografiji koja se u Ujedinjenim nacijama čuva kao simbol borbe za slobodu, skaredne poruke ostavio je počinilac, ili više njih, koji su se potpisali kao „vojvode“.

Ovaj 16 metara visoki monumentalni spomenik na brdu Vidrak iznad Valjeva, rad je srpskog vajara Vojina Bakića i od 1960. godine, od kada je podignut na tom mestu, ima status spomenika kulture, pod zaštitom ovdašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Spomenik je sporadično u bližoj prošlosti bio izložen ispisivanju različitih grafita, od banalnih, preko anarhističkih do ljubavnih, ali nikada do sada sličnim porukama koje su sada osvanule na njemu. Naime, postament spomenika, iznad kojeg se nalazi figura narodnog heroja Stjepana Steve Filipovića trenutak pre njegovog pogubljenja, išaran je skarednim crtežima spolovila, ali i sa nekoliko crteža krsta sa četiri slova S, uz potpis „vojvode“.

Na isti način, nešto niže spomenika, crnim auto-sprejom unakažena je i spomen ploča na kojoj piše da je „podignuta u čast partizana, komunista, patriota i svih koji su pali u borbi protiv fašističkih porobljivača i izdajnika naroda“.

O poslednjem skrnavljenju ovog spomenika kulture Valjevce je prvi, putem objave na društvenoj mreži Fejsbuk, obavestio novinar Nebojša Bojanić, ukazujući da je reč o prizorima „o kojim urgentno treba da se izjasne svi nosioci političkih i javnih funkcija u gradu, pa i u državi”.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati