Srbija

D. Ljutić

10. 02. 2024. 20:31 13

DOKAZ JE NA BALKONU Vlast "priznala" zašto je pokrala izbore

Na izborima nije ispoštovana volja građana Srbije, nego volja falsifikatora i kriminalaca. "Dokaz" krađe pojavio se na konstituisanju Skupštine Srbije okačen na balkonu iste. Stajao je natpis: "DOSOVSKE LOPUŽE, OPET BI STE DA PLJAČKATE SRBIJU. NEĆE MOĆI". Ako se malo potrudimo, dobijamo "priznanje" osumnjičenih: Jesmo, krali smo, ali samo na vlasti ne bi došli ovi žuti. Istovremeno, to bi bio i njihov alibi za zločin koji su počinili.

Svoju krađu na izborima 17. decembra vlast naravno naziva pobedom. Sila države koristi se za demonstraciju sile na izborima. Ko god se poziva na zakon i ustanove, u toj borbi će verovatno biti poražen.

Međutim, Evropski parlament usvojio je nedavno rezoluciju o izborima u Srbiji u kojoj se, prema finalnom nacrtu traži međunarodna istraga i od Evropske komisije zahteva da, ukoliko krađa izbora bude dokazana, budu ukinuti pretpristupni fondovi Evropske unije Srbiji. A, "dokaz je visio" na balkonu Skupštine Srbije.

Kodeks dobre prakse u izbornim stvarima Venecijanske komisije, kao polazne principe evropskog izbornog nasleđa navodi opšte, jednako, slobodno, tajno i direktno biračko pravo, ali i da bi izbori trebalo da se održavaju u regularnim intervalima. Ne i kod nas. Raspisivanje vanrednih izbora, u okolnostima kada vladajuća većina može da manifestuje svoju prednost, omogućava Aleksandru Vučiću da izbegne raspisivanje izbora onda kada mora.

Jednostavno, on nije siguran da li će ta prednost postojati i kada mandat dođe do predviđenog kraja. Izborna krađa u novoradikalskom shvatanju demokratije je fer sredstvo. Za njih nije važno samo učestvovati, nego i obavezno pobediti, a u tom nadigravanju je napad najbolja odbrana.

Još u predizbornoj kampanji na zidovima i ogradama prestoničkih zgrada su lepljeni pogrdni plakati i ispisivani grafiti koji vređaju lidere opozicije. Po režimskim medijima su gostovali njihovi eksperti za izazivanje straha kod građanstva, tvrdeći da će nastupiti mrak u Srbiji ako opozicija pobedi. Nema sumnje da je bilo hipnotisanih žitelja Srbije, koji su tada pomislili: E, neće moći, nema te cene. Doduše, cene je bilo. Negde 50, a negde stotka evra za glas Vučiću.

Histerična odbrana krađe se nastavlja. Ko nije bio za nju, proglašen je izdajnikom zemlje, stranim plaćenikom. Ta specijalna operacija, taj rat koji se vodio, zapravo je uključio najvažnije institucije u ovoj zemlji kojima se mi kao građani obraćamo. To je nešto što trajno drobi i ono malo institucija koje imamo.

Sada, kada se sve to ima u vidu, opozicija čak i nije loše prošla, a Vučić je, kako pokazuju događaji iz Strazbura, u stvari prošao očajno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati