Srbija

[ Izvor: Euronews.rs ]

04. 02. 2024. 21:05 18

2023. u Srbiji rođeno NAJMANJE beba od Drugog svetskog rata

U Srbiji se svake godine rađa sve manje beba. Podaci Zavoda za statistiku kažu da je prošle godine rođeno 60.813 beba, što je za 1.437 beba manje u odnosu na 2022. godinu, odnosno za 2,3 odsto.

boxPluginImg

To je najmanje živorođenih beba od Drugog svetskog rata na ovamo. Država je značajno povećala novčana sredstva koja se izdvajaju za rađanje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, ali to nije moglo da poveća broj rođenih beba. Demografi kažu da je to neminovnost koja nas čeka i narednih godina, jer je osnova za rađanje sve manja, sve je manje žena u reproduktivnom periodu.

Gordana Bjelobrk, načelnica Odeljenja za demografiju u Republičkom zavodu za statistiku kaže da Srbija nema dovoljno žena koje će obezbediti prostu zamenu generacija.

- Poslednji podaci iz 2022. godinu kažu da Srbija ima 1.410.619 žena koje su u fertilnom periodu, starosti od 15-49 godina. A 1972. godine, pre 50 godina, imali smo 2.032.000 žena. Broj žena u reproduktivnom periodu za 50 godina smanjen je za 621.000. Promenjene su reproduktivne norme, kada se žene danas teže odlučuju na rađanje trećeg i četvrtog deteta - rekla je Bjelobrk za Euronews Srbija.

boxPluginImg

Kako je navela, tek treba da se urade analize, koliko je žena prošle godine rodilo treće, četvrto dete, koliko se žena sa završenim fakultetom fakultetom odlučilo da ima više dece.

- Ovaj pad rođene dece bi bio sigurno veći da nije bilo podsticajnih mera države za rađanje dece. Manji broj rođene dece je neminovnost, jer je sve manje žena u reproduktivnom periodu. Nemamo žene na koje utiču te mere - navela je ona.

Negativni prirodni priraštaj

Već trideseatak godina Srbija ima negativan prirodni priraštaj ili više umrlih u odnosu na živorođene svake godine.boxPluginImg

- Prvi put je 1957. godine zabeleženo da je stopa ukupnog fertiliteta niža od 2,1, iznosila je 2,0, što znači da od te godine do danas mi ne možemo da obezbedimo prostu reprodukciju. Stopa fertiliteta je 1956. godine iznosila 2,3. Tada smo poslednji put obezbedili proširenu reprodukciju. Već 70 godina mi imamo manji broj živorođenih, nego što je neophodan da se stanovništvo obnavlja u istom obimu - pojasnila je Bjelobrk.

Finansijske mere za podsticaj rađanja, koje je država uvela, Bjelobrk kaže da treba pratiti, te ukoliko ne daju željene rezultate treba ići dalje, tražiti nova rešenja kao što su usklađivanje rada i roditeljstva.

- Znamo da se žene nalaze na tržištu rada i kada im bude lakše da imaju neki podsticaj ne samo kada se dete rodi, već ceo period odgajanja dece, onda će se možda lakše i odlučivati na veći broj dece. Sada samo treba da radimo na tome da motivišemo te žene koje mogu da rađaju da rađaju - pojasnila je ona.

Podsticaj države

Država je prvi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom donela 2002. godine. Tada se krenulo sa tezom da bitka za povećanje nataliteta počinje finansijskom podrškom za rađanje drugog, trećeg i četvrtog deteta. Finansijska pomoć za rođenje prvog deteta uvedena je 2006. godine.

Demograf Danica Šantić, sa Geografskog fakulteta kaže da mere koje država sprovodi ne mogu odmah da budu vidljive. Ona je navela da novčana davanja nisu dovoljna da bi se žene odlučile da više rađaju.

- Dete nije samo kad se rodi, već ga treba gajiti. Tu je potrebno mnogo više i šire gledati nego samo davati pare roditeljima. Stanje u vrtićima i u školama je važno - rekla je ona.

Sociološkinja Milica Vesković Anđelković kaže da je pad broj boxPluginImgrođene dece proces koji traje godinama, da je kod mladih došlo do promene sistema vrednosti.

- Deca su izraz ljubavi, potrebe. Danas su sva rođena deca željena deca, zbog mogućnosti kontrole rađanja. Finansijska podrška roditeljima ne može mnogo da pomogne i da podstiče rađanje - objašnjava ona.

Usklađivanje rada i roditeljstva

Dodaje da je potrebno usklađivanje rada i roditeljstva, da se više obraća pažnja na psihološku cenu roditeljstva, da se muškarac više angažuje oko dece.

- Došlo je do transformacije, ali nije do kraja. To sve utiče na žene i njihove odluke da li će rađati veći broj dece. Da li će i koliko dece žena da rodi to je posledica vrednosnog sistema, a najmanje ekonomskih potreba. Novac koji država izdvaja može da pomogne podsticaj rađanja u seoskim sredinama, gde žena ne radi, tako da im taj novac dobro dođe. Žene koje rade i imaju jedno, ređe dvoje dece teško da će se zbog novca odlučiti na rađanje još dece - istakla je ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati