Srbija

Direktno.rs

01. 02. 2024. 14:52 6

Krušik OTPUŠTA još 73 radnika?!

"Krušik otpušta još 73 radnika, tako da je za manje od godinu dana iz Krušika otpušteno više od 140 radnika. Među otpuštenim radnicima nalaze se i samohrani roditelji i roditelji dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstva sindikata i pored toga što ove ketrgorije radnika uživaju posebnu zaštitu i na osnovu zakona i Kolektivnog ugovora Krušika njima ne može da prestane radni odnos kao tehnološkim viškovima, što je dobro poznato i rukovodstvu Krušika", ističe se u saopštenju Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), koje prenosimo u celosti.

"Kao razlog za otpuštanje velikog broja radnika navedeno je gašenje pogona "Proizvodnja lovačke municije", "Proizvodnja kartonske ambalaže" i zatvaranje "Istraživačko-razvojnog centra" i to bi bio samo još jedan u nizu nemuštih opravdanja za, u suštini, jedini način za smanjenje troškova koji direktori državnih preduzeća znaju - otpuštanje radnika da, prema navodima Poslodavca holding korporacija Krušik ad Valjevo, nije "uložila velika finasijska sredstva" kako bi na osnovu "nove potencijalne saranje" otpočela 2023. godine proizvodnju lovačke municije. Slično je i sa Radionicom za izradu kartonske ambalaže. Tek posle otpočinjanja proizvodnje 2023. godine konstatovano je da proizvodna cena kutije po komadu iznosi 4,40 evra, a da ista takva kutija može da se u nabavci kupi za 3,40 evra.

Kako "poslodavac u prethodnom periodu nije uspeo da obezbedi posao za zaposlene i kako nije bilo porudžbina za proizvod koji izrađuje pogon Lovačke municije, postojanje tog pogona postalo je ekonomski neopravdano". Takođe: "Nedvosmisleno je utvrđeno da nema ekonomske opravdanosti za proizvodnju kartonskih kutija za pakovanje mina i radom ovog pogona". Svaki komentar je izlišan, osim da nadležno ministarstvo i tužilac pod hitno moraju da preduzmu sve raspoložive zakonske mere.

Posebno je, sada kada su državi puna usta tehnološkog razvoja, inovacija i ekonomije znanja, neshvatljivo da se gasi Istraživačko-razvojni centar i to u Krušiku, fabrici kojoj je tehnološki razvoj i novi inovativni proizvodi osnova rada i uslov opstanka.

ASNS ukazuje i upozorava da više, bez odgovornosti i zakonskih sankcija, ne mogu da se arče državne pare i da posledice neodgovornih i nekompetentnih poslovnih odluka uprava državnih preduzeća ne mogu i ne smeju da trpe radnici i njihove porodice i to u najtežem mogućem vidu, gubitkom posla.

ASNS ukazuje da će svim pravnim, sindikalnim i građanskim sredstvima zaštiti zakonom garantovana prava samohranih roditelja i roditelja dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstvo našeg sindikata", zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati