Srbija

S. M.

03. 11. 2023. 20:57 17

Radnici "Leonija": Samo oni sa "svežim" grobovima mogu na Zadušnice

U prokupačkoj fabrici "Leoni", kako tvrde radnici, jasno im je stavljeno do znanja da neće moći da ne rade u subotu, jer su Zadušnice i da se za izostanak sa posla mogu da prijave samo oni kojima su bliski članovi porodice preminuli u poslednjih godinu, maksimalno dve dana. Iz "Leonija" čekamo odgovor na ove tvrdnje radnika.

Iz više izvora, od radnika smo čuli da su u sektorima proizvodnje prokupačke fabrike "Leoni" puštali spiskove da se potpišu oni koji ne mogu da dođu u subotu pre podne da rade zbog Zadušnica. Naglašeno je da u taj spisak mogu da se upišu samo oni koji imaju "sveže" grobove u bližoj porodici, što je izazvalo negodovanje svih.

- Moji su roditelji preminuli pre desetak godina i ja ne mogu da uzmem slobodan dan i da im, kako to običaji nalažu, zapalim sveću, jer su oni, po mišljenju naših šefova, odavno preminuli. Kakve veze ima ko je kad preminuo? Još malo zabraniće nam da dišemo - komentariše jedan od radnika.

I ostali potvrđuju njegovu priču i kažu da do sada se sa ovim nisu susreli. Dodaju da su im ovako još jednom ugrožena osnovna ljudska prava i da situacija u fabrici prelazi sve granice normalnog.

- Uveli su nam i obaveznu radnu subotu, po kojem zakonu ne znam. Brane nam da zapalimo sveću preminulima, ne dozvoljavaju nam ništa, kao da smo robovi. I robovi su imali osnovna prava, a mi ne. Evo u dva dana dvojica kolega su se povredila na poslu. Sve je to od premora, pritisaka i neljudskog ponašanja poslodavca - objašnjava trenutnu situaciju radnica ove fabrike.

Oni pozivaju da neko nezavisan dođe i samo provede tri dana u pogonu i tvrde da će videti da je rad postao nezamisliv u uslovima u kojima su oni.

Ni država, kao ni lokalna samouprava ne reaguje niti se oglašava povodom sve češćih žalbi radnika na uslove rada i međuljudske odnose u ne samo prokupačkoj već i u ostalim fabrikama Kompanije "Leoni", kojih je zapravo četiri. Pored Porkuplja, imaju fabriku u Kraljevu, Nišu i Malošištu.

Nedavno je radnici M.S. u prvoj smeni u fabrici u Malošištu pozlilo, pa je posetila fabričku ambulantu, ali je dežurni lekar u njoj, vratila na posao. Nakon manje od sat vremena nesrećnu radnicu su poslali kući, gde je na žalost preminula posle dva sata.

Tada se na insistiranje novinara oglasila i Kompanija "Leoni" tvrdeći da oni ne mogu da uspostavljaju lekarske dijagoze, što je tačno, ali na kraju se nije utvrdilo šta je uzrok prestanka rada srca žene od 45 godina.

Sada smo kompaniji postavili pitanja koja se tiču spiskova onih koji smeju da idu na Zadušnice. Pitatli smo ih i koliko je poslednjih dana bilo povreda na radu i da li je zakonski to što su uveli svaku radnu subotu.

Odgovori za sada nisu stigli.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati