Društvo i ekonomija

D. Ljutić

06. 05. 2024. 07:00 21

Rečnik uvreda SNS-ovaca: Kako "zauzdati“ Atlagića, Bakareca, Rističevića...

Psovke, uvrede, svađe i arlaukanje u skupštinskoj sali poreske obaveznike u Srbiji koštaju, prema nekim procenama, više miliona dinara po zasedanju. Skupština ne predstavlja građane i ne radi kao kontrolor Vlade i toliko je degradirana od izvršne vlasti da ne čudi da ljudi misle da tamo uglavnom sede neki prostaci, čast pojedincima. Milenko Jovanov nosi u sebi neopisive uvrede za opozicione poslanike, Poslanik Nebojša Bakarec odmah uz njega uz već čuvenog profesora Atlagića, Rističevića... Ako hoćemo da ustanovimo u kakvom se stanju nalazi jedna nacija, onda treba da pogledamo u kakvom je stanju njen jezik. Pa, novoradikalski, od toga se ne da pobeći.

Poslanici u Skupštini Srbije u četvrtak su izglasali novu Vladu Srbije, a novi premijer je Miloš Vučević. Sednica Skupštine je završena nakon što su članovi Vlade u novom mandatu položili zakletvu, a ceremoniji je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. I po svom uhodanom običaju, poslanici vladajuće stranke nisu mogli da se odupru sada već ustaljenom običaju. Vređanju opozicije.

Odavno su Parlament i Vlada u Srbiji postali ukaljani ostaci demokratije. Od opšte vike i padanja u besednički zanos, teško je slušati i shvatiti o čemu se tu radi. Psovke i kletve koje izgovaraju, najbolje je što mogu da daju. Sve se čini da poslanici SNS-a prostaklukom pokušavaju da odbrane svoju vlast, i da na jedan gnusan način održe bezgrešnost Aleksandra Vučića. Pa je tako u Skupštini red replika usledio je nakon govora Marinike Tepić. Za reč su se javljali Marijan Rističević i Nebojša Bakarec iz poslaničke grupe SNS, koji su je optužili da ona "druguje sa kriminalcima i narko dilerima". Pre govora Marijana Rističevića, čuo se u pozadini Marko Atlagić, poslanik SNS poznat po svom "aukanju" u Skupštini kako neprimerno sramno dobacuje.

Dok je govorio Rističević, moglo se čuti kako Atlagić u pozadini uzvikuje njegovo, sad već poznato "auuu".

Etička svojstva predsednice Skupštine Ane Brnabić, njenih asistenata i glasačke većine su na nivou potpune moralne rezistencije. Opoziciji je samo ostalo da postavlja pitanja bez izgleda da se na njih dobiju odgovori. Oni malo prodorniji su ponovo navodili najteže primere iz kriminalne istorije režima, ali su brzo ućutkivani teškim diskvalifikacijama, bez prava na repliku. Ana Brnabić se za to svojski postarala. Već viđeni rezultat prostačke zaraze narodnog doma koji šire poslanici SNS-a. I bio bi to samo mozaik od bizarnih detalja, da nije reč o ljudima koji treba donose i aminuju zakone, da bi se tim istim zakonima potom legalizovalo bezakonje.

To je govor koji zdrav razum ne može da trpi. Zastrašujući je skup onih koji ne mogu da spoznaju ni osnovne postulate ljudskosti. Iako se pozivaju na Boga. O čemu su razmišljali Milenko Jovanov i  Marjan Rističević dok su izgovarali reči zakletve "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi"?

Ustima punim psovačkog narativa i najgadnijih uvreda odgovaraju na svaku konstruktivnu kritiku opozicije. Akumulacija mržnje i zla ovde se može opipati. A teško je oteti se utisku da većina režimskih poslanika ni ministara nema ni mrvu svesti gde su i šta im je tema i zbog čega sede u Skupštini Srbije.

To pokazuje da je situacija na političkoj sceni mnogo gora nego što se misli.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati