Srbija

Direktno.rs

10. 10. 2023. 09:37 0

Radnici pored svih poniženja postali stranci u Srbiji

"Udruženi sindikati Srbije "Sloga" sa zabrinutošću obaveštavaju javnost o neprihvatljivim radnim uslovima i komunikacijom sa portugalskom firmom "Riamolde - engenharia e sistemas ogranak Leskovac", koja se bavi proizvodnjom instalacije za vozila "S" klase", navodi se u saopštenju sindikata Sloga, koje prenosimo u celosti.

"Od osnivanja sindikata u junu ove godine, suočeni smo sa nizom problema, uključujući nedostatak direktne komunikacije s menadžmentom i prisilu radnika da preuzimaju obaveze koje premašuju njihove regularne zadatke. Problem komunikacije se manifestuje kroz odsustvo odgovora na poslate mejlove i prisustvo menadžmenta u Srbiji, što radnike i sindikat stavlja van naših zakona. Uz to, radnici su izloženi nebezbednim uslovima rada i često se očekuje od njih da obavljaju radne zadatke namenjene za više osoba.

Uprkos našim nastojanjima da uspostavimo kontakt i predočimo probleme, predsednik našeg sindikata Nikola Aleksić do sada nije uspeo da stupi u komunikaciju s poslodavcem, jer se sva komunikacija svodi preko poslovođe koji kaže da "nema ovlašćenja da potpiše bilo kakav dokaz o prijemu već sve šalje mejlom i čeka odgovor iz Portugala". Dakle, radnici rade, a menadžent u Srbiji ne postoji!

Iako komunikacija ne postoji, napor i stalno insistiranje sindikata na dijalogu sa menadžmentom je rezultiralo disciplinskim postupkom i upozorenjem pred otkaz predsedniku sindikata Nikoli Aleksiću, što smatramo kršenjem Zakona o radu i gušenje prava na sindikalno organizovanje. Takođe, nakon prijave inspekciji rada, od iste smo dobili potpuno nezadovoljavajući odgovor koji ukazuje na niz neusaglašenosti, zbog čega ćemo im uputili pritužbu.

Dodajemo da je, nakon posete Inspekcije rada, od predsednika našeg sindikata traženo da sve dopise prevede na jezik poslodavca i pošalje mejlom, što isti nije uradio, jer je zvanični jezik kod nas srpski, a poslodavac je u obavezi da koristi naše zakone i da sa predstavnicima sindikata i radnicima razgovara na jeziku domaćina.

Pitamo se, kakva je Srbija država u kojoj radnici predano rade, a menadžment nevidljiv? Koga štiti Inspekcija rada, ko je vlasnik firme i kako je uopšte omogućen rad u Srbiji u kojoj celu firmu predstavlja jedan poslovođa?

Ovim putem pozivamo sve relevantne institucije da preduzmu hitne korake kako bi se osiguralo sprovođenje zakona, pravični i bezbedni uslovi rada za sve zaposlene u 'Riamolde'", zaključuje se u saopštenju Udružemnih sindikata Srbije "Sloga".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati