Srbija

[ Izvor: Mediji ]

31. 05. 2023. 19:02 0

Vremenska prognoza za subotu: Šetajte slobodno

I danas posle podne na području Srbije promenlјivo oblačno i nestabilno sa plјuskovima i grmlјavinom, ponegde i gradom i jakim vetrom u zoni najintenzivnijih plјuskova. Narandžasti meteoalarm upaljen je za skoro celu Srbiju, a na snazi je upozorenje RHMZ na vremenske nepogode.

- Do kraja ovog i početkom sledećeg meseca nastavlјa se nestabilno vreme sa plјuskovima i grmlјavinom. Lokalno se očekuju vremenske nepogode: grad, jak i olujni vetar i velika količina padavina za kratko vreme, od 20 do 50 mm u zoni najintenzivnijih plјuskova, ponegde i više - objavljeno je na sajtu RHMZ.

Ipak, Marko Čubrilo je u svojoj novoj prognozi nagovestio da bi ovakvo vreme moglo da se zadrži i duže nego što je iko očekivao. Zapravo, tokom celog juna ćemo izgleda imati „relativno sveže i izrazito nestabilno vreme“ kakvo nas muči već danima.

- Narednih dana pod uticajem visinskog ciklona i dalje veoma nestabilno. Sve do vikenda treba očekivati česte i jake grmljavinske pljuskove, dok će biti povoljnih uslova i za vremenske nepogode gde bi za kratko vreme na malom prostoru palo i preko 30mm taloga uz pojavu tuče/grada, jakog sevanja i olujnog vetra. Oblasti gde će se pljuskovi javiti nije moguće unapred predvideti i prikazane karte su zapravo zone gde bi oni po predviđanjima numeričkih modela trebali biti najčešći ali obzirom da se ovakvi razvoji formiranju i rasapradju za manje od pola sata ne postoji matematički model koji ih može sasvim uspešno predvideti. Najbolji način prognoza do vikenda je posmatarnje radaskih sekvenci. Nestabilnosit će genetalno imati oravac premeštanja jug-sever sa manjim varijacijama, dok će u petak sa slabim hladnim frontom dolaziti i sa severozapada. Dnevni maksimumi do kraja nedelje oko proseka, dok bi za vikend uz nešto ređe pljuskove i manji udeo vlage u atmosferi bili malo ispod proseka - navodi meteorolog amater.

Stabilnije bi, kaže, moglo da bude oko 5. juna uz ređe pljuskove i maksimume do oko +27 stepeni Celzijusa, ali "vrlo je izgledno da već posle 7. juna sledi nov period vrlo nestabilnog vremena".

- Dugoročni ECMWF za sada sve do kraja juna, pa čak možda i početkom jula nema signal za dužu stabilizaciju i jače otopljenje i u koliko bi se trenutna projekcija ostvarila pvi deo leta bi mogao doneti relativno sveže i nestabilno vreme. Kako su ovo ipak vrlo udaljeni vremenski intervali promene su više nego izgledne ali za sada barem do plovine juna teško može biti nekog dužeg, toplo i stabilnijeg perioda. Narednih dana izrazito nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode uz pojavu urbanih poplava, izlivanje plitkih, bujičnih, tokova, pojavu vode na njivama kao i podrumsku vodu - napominje Čubrilo uz napomenu da su izneti podaci i procene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela, a za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati