Srbija

S. M.

15. 05. 2023. 21:45 3

"Hammeum" KRŠI ZAKON - reakcije države NEMA

Sada već bivši radnici Javno komunalnog preduzeća "Hammeum" iz Prokuplja obratili su se Inspekciji rada jer im poslodavac nije uručio platne listiće za poslednji radni mesec u preduzeću koje je sada u likvidaciji. Iz iste im je stigao odgovor da to nije u njihovoj nadležnosti, jer oni više ne rade u tom preduzeću.

Za bivše radnike je ovo još jedno kršenje zakona, ne samo od strane poslodavca, već i od nadležne inspekcije, te su odlučili da se preko advokata obrate Upravnoj inspekciji. Tako se agonija koja traje duže vreme, jer isti radnici su podneli i tužbe protiv preduzeća zbog nezakonskih otkaza, produžava. U preduzeću JKP "Hammeum" kažu da im listići nisu dostavljeni, ali da su ti radnici odlučili da svoja prava ostvare na sudu, pa listići nisu važni!

- Platni listići su verodostojni dokument, na osnovu kog se može tražiti izvršenje. Pre dva meseca tražili smo da nam preduzeće dostavi platne listiće za poslednji radni mesec, što ono nije učinilo ni kada je trebalo, ali su oni ignorislai ovaj zahtev. Onda smo se obratili Inspekciji rada, koja je u svom odgovoru istakla da nije nadležna, jer oni više ne rade u preduzeću, zaboravljajući na činjenicu da su bili zaposleni, u periodu u kojem im isti nisu dostavljeni - objasnio nam je advokat dela otpuštenih radnika Predrag Stefanović.

Da je zaista prekršen zakon, indirektno nam je kazao i likvidacioni upravnik JKP "Hammeum" Ljubisav Rakić, koji je na naše pitanje zašto radnicima nisu dati platni listići rekao da su oni tužili, te da će naplata da ide preko suda. Kako smo bili uporni da saznamo što to nije urađeno jer zakon nalaže da se oni dostave, on je prokomentarisao da nije ovo prvi put da se krši zakon!

- Bez ikakve zakonske osnove su nas isterali, u novonastalo preduzeće "Gradski vodovod" prebacili samo SNS kadrove i sada nam još uskraćuju pravo i na platni listić, koji je odavno trebalo da nam se uruči. Ovakvo grubo kršenje zakona nije zabeleženo i, na žalost, sve će platiti grad Prokuplje, koji je osnivač preduzeća, jer ćemo mi prava ostvariti na sudu- kazali su radnici, koji su isterani.

Od septembra prošle godine traje njihova borba sa vetrenjačama. Organizovali su proteste, presavili tabake, upozoravali da će ovaj proces mnogo koštati građane Prokuplja, ali je lokalna SNS vlast gluva i ne poštuje zakon.

Tokom reorganizacije JKP "Hammeum" nezakonski je, kako oni tvrde, otpušteno 105 radnika.

Najprofitabilnije delatnosti, kao što su pijaca i parking servis dati su koncesionaru, beogradskom preduzeću "Demetra RB" koje održava Beograd na vodi. Najposlušniji radnici, bez obzira na posao koji obavljaju, prebačeni su u novoformirano preduzeće "Gradski vodovod", opet na jaslima grada, oni koji nisu članovi SNS su otpušteni.

- Bilo je nas desetak Roma i za mene se zna da sam više od dvadeset godina bio inkasant, bez ijednog dana bolovanja, ali nisam dobio premeštaj, već otkaz. Zapravo ni jedan Rom nije zadržan, a znamo da je to diskriminacija - prokomentarisao je sudbinu otpuštenih radnika jedan od sada bivših.

Za ovu reorganizaciju se znalo još pre skoro dve godine, kada je ona najavljena, ali je u tom periodu izostao otpor zaposlenih. Kako su nam u septembru potvrdili, kada su ostali bez posla, to je zato što se nisu nadali da će se tako popigrati sa njima i što su mislili da ako su pošteno obavljali svoj posao, biće prebačeni u novo preduzeće. Kada su u septembru shvatili da nije bitan rad, već članska karta, za sve je već bilo kasno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati