Srbija

Direktno

23. 03. 2023. 16:30 0

Stanković (SSP): Hitna revizija štetnog ugovora za gradski prevoz

Zahtevamo da se izvrši hitna revizija štetnog Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za gradski prevoz u Nišu sklopljenog između JKP Direkcije za javni prevoz Grada Niša, s jedne strane i Niš-ekspresa, Laste i Strele s druge, da se preispita rad Direkcije za javni prevoz i njenog rukovodstva i da odgovaraju svi koji su učestvovali u realizaciji ovog ugovora čija je ukupna vrednost 88,7 miliona evra, a koji je ostao upamćen kao najveća javna nabavka u Srbiji 2020. Ugovor je sklopljen na period od sedam godina i predviđa garantovanu zaradu izabranim prevoznicima bez obzira na broj prodatih karata, što znači da su prevoznici uvek u dobitku, dok Grad i građani trpe gubitak - rekla je Biljana Stanković ispred Gradskog odbora SSP Niš.

Stanković je podsetila da je samo u prvom kvartalu prošle godine iz budžeta Grada prevoznicima plaćeno 310.964.311 dinara na ime zagarantovane zarade i dodala:

- Gubitak koji ovaj Ugovor proizvodi se stalno uvećava padom prodaje mesečnih karti za prevoz radnika koja je posledica odluke sve većeg broja firmi da organizuju sopstveni prevoz za dolazak i odlazak sa rada svojih radnika. Koliko su cene javnog prevoza u Nišu nerealne i koliko se ne vodi računa o socijalnoj zaštiti građana govori i podatak da cena mesečne karte za učenike srednjih škola za I zonu iznosi 1850 dinara, dok u Beogradu za I zonu srednjoškolci plaćaju iznos od 1090 dinara, za I i II zonu u Nišu 2460 u Beogradu 1120, za I,II i III u Nišu 3085 u Beogradu 1410 dinara - rekla je Stanković.Ona je dodala i to da pored svih gubitaka JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša i dalje isplaćuje visoke plate i posebne stimulanse u vidu dobrovoljnog penzijskog osiguranja koje sprovodi kroz javnu nabavku, a da dodatni problem, koji proizilazi iz ovog ugovora, je i bezbednost putnika i povećanje aero zagađenja u gradu.- Za autobuse je predviđen nizak EURO standard, tako da građane Niša mogu da prevoze i autobusi stari 20 i više godina. O bezbednosti ovih autobusa upozoravali smo u više navrata nakon što je došlo do nekoliko samozapaljenja autobusa tokom vožnje. Zato tražimo da se izvrši hitna revizija Ugovora koji evidentno nije sklopljen u interesu prevoznika i na štetu je Grada i građana Niša koji su ne samo oštećeni, već su i uskraćeni za druge značajne investicije koje bi znatno uticale na kvalitet života u gradu - zaključila je Stanković iz SSP Niš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati