Srbija

Direktno.rs

17. 03. 2023. 11:01 1

Zlatiborizacija Fruške gore usled masovne divlje gradnje

Fruška gora ozbiljno napadnuta masovnom divljom gradnjom, koja je već izmenila izgled "vojvođanske Svete gore" i traži da se hitno preduzmu mere koje bi to sprečile - navodi se u saopštenju GO Pokreta za preokret.

Saopštenje GO Pokreta za preokret prenosimo u celosti:

Pogled iz Novog Sada, odnoso sa Petrovaradinske tvrđave ali i iz Kamenice, Novog Sada i Veternika pruža sliku obronaka koja su bez ikakvog reda betonizirani. Čitava područja prekrivena šumom sada su opustošena, a na mestu šume i zelenila sada su ogromne zgrade, vile, betonske ograde i bazeni. Frušku goru je zahvatila "zlatiborizacija" i izvesno je da su investitori, koji su po očito u sprezi sa vlašću i građevinskim inspekcijama, prepoznali ovu planinu kao prostor za realizaciju nedozvoljene gradnje. Frušku goru čeka sudbina Zlatibora, iako je reč o nacionalnom parku i plućima Novog Sada i Vojvodine, imajući u vidu da je Vojvodina jedna od najnepošumljenijih delova Evrope. Za ovo je odgovorna gradska i pokrajinsksa vlast SNS-SPS-SVM i rukovodstvo Nacionalnog parka Fruška gora.Iz Novog Sada i okolnih mesta vidljiva je svakodnevna devastacija Fruške gore. Više stotina objekata poslednjih meseci niklo je na potezu od Paragova prema Popovici i dalje prema Rakovcu i Beočinu. Novi objekti vide se i na vrhovima Fruške gore.
Osim divlje gradnje, zbog koje se seče šuma, i uništava zelenilo i životinjski svet postaju vidljivi "rezultati" komercijalne seče drveća koju sprovodi Nacionalni park Fruška gora. Ako se tome doda ilegalna seča šuume i seča od strane zakupaca šume, koja je vraćena SPC jasno je zbog čega su sve vidljivije goleti na samoj Fruškoj gori. Na delu je pravi ekocid jer se protiv zakona uništava šuma, kao i biljni i životinjski svet na toj planini.Ne radi se o malim vikendicama ili kućama koje se grade već o zgradama od nekoliko stotina i hiljada metara kvadratnih i izbetoniranim ogradama i prilazima. Pozivamo tužilaštvo za organizovani kriminal i druge nadležne organe da hitno preduzmu sve iz svoje nadležnisti kako bi se sprečilo uništavanje preostalog dela Fruške gore i kako bi se podnele krivične prijave I kako bi odgovarali svi oni koji nelegalno grade, uz podršku vlasti, i seku šumu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati