Srbija

[ Izvor: Agencije ]

08. 03. 2023. 19:36 2

Radnici štrajkovali, pa dobili upozorenja pred otkaz

Oko stotinak radnika tekstilne turske fabrike "Džinsi" u Leskovcu dobilo je pojedinačna upozorenja da su se stekli uslovi za otkaz "zato što su 1. marta ove godine prekršili radnu disciplinu" kada je deo njih zaustavio mašine i protestovao zbog kašnjenja januarskih zarada. Neki od njih kažu da su se uplašili i da je sledeći korak - otkaz.

Radnici su na dan protesta, 1. marta, dobili zarade, ali nadležni u fabrici su pre toga, oko podneva rekli onima koji nisu hteli da rade da idu kući i da će im i taj dan biti plaćen. Kažu da su im plate kasnile 15 dana, a jedan od rukovodilaca da u ugovorima o radu nigde ne piše da se plate za prethodni mesec isplaćuju narednog do 15. dana, već do kraja meseca.

- Ja to mogu da vam potvrdim i ugovorima radnika. Ovde je problem bio što je plata kasnila samo jedan dan. Nisu nam verovali da će već sutradan da bude plata i veoma smo razočarani što nam nisu verovali već su zaustavili mašine - kazao je jedan od rukovodilaca ove fabrike.

Na pitanje novinara agencije Beta da li zaista iza ovoga sledi otkaz, odgovorio je negativno.
- Ne, nikako. Ovo je samo upozorenje. Naši zaposleni moraju da znaju da mi držimo reč. Mi smo kao jedna velika porodica i moramo jedni druge da uvažavamo. Ako smo rekli da će plate biti sutra, biće sutra, a u februaru smo imali problema oko naplate potraživanja pa je zato isplata plata kasnila jedan dan - istakao je on.Dodao je da se rukovodstvo "Džinsija" prvi put na ovakav korak odlučilo tokom 12 godina rada u Leskovcu.

- Ovo je samo upozorenje i na tome će ostati ukoliko se slične situacije ne ponavljaju. Planiramo da u petak održimo sastanak i da sve polako razjasnimo - kazao je za Betu jedan od rukovodilaca "Džinsija".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati