Srbija

[ Izvor: Južnevesti ]

26. 02. 2023. 07:00 5

Vlast za kafane u 2023. izdvojila milione

Za potrebe reprezentacije u Opštini Žitorađa u ovoj godini lokalni funkcioneri i njihovi gosti koristiće dve kafane u Žitorađi i Nišu, što će građane preko gradskog budžeta koštati ukupno 2,7 miliona dinara ili oko 23.000 evra. O trošku poreskih obveznika kafanske usluge "na potpis" koristiće predsednik Opštine, predsednik Skupštine, ali i zaposleni u Opštinskoj upravi.

Kako piše Južnevesti.com, opštinska vlast u Žitorađi je nabavke za ugostiteljske usluge podelila u tri dela, svaka je vrednosti 900.000 dinara pa će za potrebe Opštine i Skupštine Žitorađe biti korišćena kafana u Žitorađi “Vasa i tata” u kojoj će biti utrišeno do 1,8 miliona dinara, dok će Opštinska uprava koristiti kafanu u Nišu "Aleksić tvrđava", što će biti naplaćeno do 900.000 dinara.

Nabavke su sprovedene bez primene Zakona o javnim nabavkama pa su pozivi da dostave svoje ponude upućeni unapred određenim kafanama u Žitorađi i u Nišu, a svaka nabavka je imala ponude od 3 kafane.

Ono što je zanimljivo je da su sve tri ponude za izbor kafane u Žitorađi na poziciji Opština Žitorađa stigle istog dana - 20. januara i to u vremenu od 11.30 do 11.50, odnosno na svakih 10 minuta po jedna, dok su ponude za Skupštinu opštine stigle tri dana kasnije, 23. januara u vremenu od 10.00 do 11.38, a u oba slučaja u pitanju su 3 iste kafane iz Žitorađe.

Ponude iz Niša pristizale su ipak u par različitih dana i za sva tri ugovora bilo je određeno po 900.000 dinara, a obe nabavke u Žitorađi je dobila kafana "Vasa i tata".

U Opštinskoj upravi kažu da je posebnim pravilnicima uređeno ko sve može da koristi usluge ugostiteljskih objekata, između ostalog navode da se koriste tokom poseta investitora, zvaničnih delegacija i skupova koji se organizuju tokom godine, a mogu ih koristiti i zaposleni na stručnom usavršavanju.

Inače, pred kraj prošle godine, 12. decembra, za potrebe Skupštine opštine potpisan je još jedan ugovor po istom modelu i bez primene zakona o javnim nabavkama, ovoga puta sa kafanom "5MS-955" u Žitorađi.

Iako je sredinom januara 2022. već potpisan jedan ugovor sa istom kafanom na 800.000 dinara sa PDV-om, procenjena vrednost nabavke u decembru je bila 180.000 dinara, a najpovoljniji ponuđač bila je kafana sa ukupnom jediničnom cenom od 16.060 dinara.

Da su funkcioneri u Žitorađi "slabi na kafanske usluge" pokazuju podaci iz prethodnih godina. Tako je tokom 2021. i 2022. samo na kafanske usluge potrošeno preko 15.000 evra novca svih poreskih obveznika. I tada su, kao i sada, birane 3 kafane - dve u Žitorađi i jedna u Nišu i za svaki od ugovora bilo je određeno tačno 666.666,66 dinara.

Državna revizorska institucija je kontrolisala budžet Opštine Žitorađe 2018. i 2019. i tada je utvrđeno da je deo potrošenog novca građana bez zakonskih procedura isplaćen za troškove reprezentacije i ugostiteljskih usluga, gde je u kafanama i objektima u Žitorađi, Nišu, Beogradu, Prokuplju, Brusu, Brzeći, Sokobanji, Krnjevu i Orljanu potrošeno - preko 3,5 miliona dinara.

Za period koji je kontrolisala DRI, tada je ustanovljeno da je Opština Žitorađa nezakonito sklopila poslove vredne 85,52 miliona dinara, a neke od nepravilnosti su se odnosile na nepravilan obračun plata, dodataka i naknada, prihvatanja ugovora većeg od procenjene vrednosti javne nabavke, kao i za troškove reprezentacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati