Srbija

[ Izvor: Pressek ]

21. 02. 2023. 12:55 2

Kragujevačka toplana traži povećanje cena za 20 odsto

Preduzeće Energetika koje Kragujevčane snabdeva toplotnom energijom, uputilo je zahtev Gradskom veću za povećanje cene grejanja.

Energetika je kao obrazloženje navela poskupljenje energenata i činjenicu da cene prema krajnjim korisnicima nisu menjane od 2013. godine.Ukoliko povećanje bude odobreno, kragujevačka domaćinstva koja imaju centralno grejanje, dobijaće račune uvećane za oko 20 odsto.

Računica Energetike pokazuje da grejanje stana od 50 kvadrata mesečno košta 4.207 dinara, dok bi uz zatraženo povećanje, grejanje iste kvadrature koštalo 5.239 dinara.

Vlasnici stambenog prostora koji grejanje plaćaju paušalno, umesto dosadašnjih 84,14 dinara po metru kvadratnom, plaćali bi 104,79 dinara, što je 24,5% više.

Potrošačima koji zagrevanje stambenog prostora plaćaju na osnovu obračunate potrošnje, cena fiksnog dela povećaće se sa 26,55 dinara na 49,62 dinara, dok bi se iznos varijabilnog dela smanjio sa 4,94 na 4,54 dinara.

Zahtevom upućenim Gradskom veću, Energetika je predvidela i povećanje cena za poslovne objekte.- Cilj donošenja ove odluke sadržan je u potrebi izbegavanja nelikvidnosti privrednog društva, što bi za posledicu imalo nemogućnost plaćanja faktura dobavljaču prirodnog gasa JP Srbijagas, a što bi za krajnju posledicu imalo prekid isporuke toplotne energije svim korisnicima grada Kragujevca - navodi se u obrazloženju odluke Nadzornog odbora Energetike.

Dalje se ističe da su cene prirodnog gasa, koji Energetika od prošle godine koristi za proizvodnju toplotne energije, porasle 11 odsto, dok je cena električne energije, koja je neophodna za rad kotlovskog postrojenja porasla 8 odsto.

Nadzorni odbor je naveo i da važeće cene grejanja nisu menjane od 2013. godine.Kragujevačka Energetika je, da podsetimo, u oktobru 2020. uputila zahtev Gradskom veću za povećanje cene za stambeni, a umanjenje za poslovni prostor, ali taj zahtev tada nije odobren, te su cene grejanja ostale na ranijem nivou.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati